Pénz- és tőkepiac

Irdatlan mennyiségű pénzt fizet vissza a Commerzbank az államnak

Már ma várhatók részletek a Commerzbank tőkeemelésével kapcsolatban, amellyel a szövetségi kormány által nyújtott hozzávetőleg 18 milliárd eurós hitel visszafizetésének fedezetét teremtené elő a bank. A második legnagyobb német hitelintézet várhatóan júniusig letudja tartozásának jó részét. Mintegy 16 milliárd eurót fizetne vissza, amihez becslések szerint legalább 10 milliárd eurónyi tőkét kellene beemelnie először zárt körben, majd nyilvánosan. Igaz várhatóan a meglévő részvényeseknek vásárlási opciójuk lenne a kibocsátott papírokra – írja az Equilor.

Több okból is fontos a  bankmentő (SoFFin) alapból származó pénz mielőbbi visszafizetése, a presztízskérdéseken túl tetemes kamatot fizet a Commerzbank a kölcsön után (évi mintegy 9 százalékot, ami idén 1,5 milliárd eurót is jelenthet).

Másfelől a kormányzati felügyelet lassítja a vállalati konszolidációt, márpedig a két éve megvásárolt Dresdner Bankot még mindig nem sikerült teljesen beleilleszteni a céges struktúrába.

A német kormány 18,2 milliárd eurót nyomott a hitelintézetbe a gazdasági válság évei alatt, amely egy részvénnyel részt vevő 25 százalékos tulajdonossá tette az államot 16,4 milliárd dollár értékben. A Commerzbank célja, hogy visszavásárolja ezt a tulajdonjogot a saját tőke emelésével, de az állam szavazati joga fennmarad. Az Equilor szerint a német állam a 25 százalékos részesedését úgy tartja meg, hogy hibrid kötvényeinek egy részét várhatóan részvényekre váltja.

A Commerzbank egyébként ma reggel azt jelezte, hogy a vártnál jobb eredményt fog közzétenni az első negyedévet követően, és 2012-ben osztalékot fizethet az idei eredményből. A bank tervei szerint 8,25 milliárd eurót a pénzpiacokról fog finanszírozni, 2,75 milliárd euró úgynevezett „csendes részvény” (olyan tulajdon, amellyel nem jár szavazati jog), a fennmaradó részt pedig a vállalat szabad tőkéjéből finanszírozzák. A Commerzbank elnöke Martin Blessing szerint a korábbi terveknél egy évvel előbb már nyereséges lesz a bank.

Nem a Commerzbank az egyedüli német hitelintézet, amely tőkeemelésre szorul, igaz más és más okból fordulnak a piacok felé a hitelintézetek. Tőkefrissítésre legutóbb a legnagyobb német bankcsoportnak, a Deutsche Banknak volt szüksége, amely októberben 10,2 milliárd eurót emelt be részvénykibocsátáson keresztül, ám a minap közzétett májusi közgyűlési előterjesztés szerint a társaság újabb 18 milliárd eurós tőkeemelésre fog javaslatot tenni.

A tőkefrissítésre a Basel III szabályozás miatt van szükség, illetve az eurózónát sújtó adósságválság miatt, ugyanis a német bankoknak van a legnagyobb kitettsége ezen eszközosztály felé, aminek a növekvő kockázati költségei miatt meglehetősen alultőkésítettek ezek a társaságok.

Deutsche Bank Basel III német állam hitel kockázati költség Commerzbank bankmentő tőkemelés
Kapcsolódó cikkek