Pénz- és tőkepiac

Mitől félnek a biztosítók? - Brüsszelbe mentek panaszkodni

Az európai biztosítókat tömörítő négy vezető iparági képviselet az Európai Unió illetékeseihez fordult panasszal, azt állítva, hogy a kilátásba helyezett finanszírozási szabályok túl nagy terhet rónának a szakmára.

"A tét magas, az idő pedig fogy. Ha a reformot a jelenlegi formájában fogadják el, az súlyos következményekkel járhat az európai gazdaság egyik legfontosabb szektorára" – írják a Financial Times által idézett levélben az európai biztosítókat képviselő szervezetek. A cégek hangsúlyozzák, hogy a Szolvencia II néven bevezetendő új tőkekövetelmény rendszer csökkentheti a biztosítási termékek számát és áremelkedéshez vezethet.

A Szolvencia II a tervek szerint 2013-ban lép hatályba, de a tervezeten jelenleg is dolgozik az Európai Bizottság és az európai biztosítókat felügyelő EIOPA. A biztosítási szektor egyébként nemrég lépett túl egy újabb, immár az ötödik tőke szempontú vizsgálaton, ami azt mutatta, hogy az európai cégek döntő többsége bőven megfelel a tőkekövetelményeknek.

A mérések szerint a legnagyobb, összetett szolgáltatásokat nyújtó biztosítók, mint például az Aviva, az Axa vagy a Munich Re gond nélkül teljesítik majd a feltételeket, gondok inkább a kisebb, egy területre összpontosító cégeknél lehetnek. A CEA európai biztosítói szövetség vezetője elmondta: a véleményüket már korábban megküldték az EIOPA-nak, de úgy tűnik, a döntéshozók nem veszik figyelembe azt.

szolvencia biztosító tőkekövetelmény EIPA biztosítás
Kapcsolódó cikkek