Pénz- és tőkepiac

Devizahitelek: A kormány tervével elkerülhetjük Írország helyzetét

A devizahitelek árfolyamának rögzítése nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, és kedvezően hathat a magyar gazdaságra, amennyiben a hitelek törlesztése folytatódik és a bankrendszer is fel tudja szívni a veszteségeket - közölte Ashraf Laidi, devizapiaci elemző, az MTI-nek adott interjúban. Az elemző szerint egy ilyen lépéssel elkerülhetővé válik az, ami Írországban történt.

A forint árfolyamáról elmondta, ha a magyar kormány azt mutatja a piacnak, hogy folytatja tevékenységnek eddigi irányát, akkor a forint helyrehozhatja árfolyamának egy évvel ezelőtti veszteségeit. Ebben az esetben a világpiac általános kockázatkerülő attitűdje inkább forintvásárlási lehetőségeket teremt, mintsem a forint árfolyamának zuhanásához vezetne. A kereskedő emlékeztetett, áprilisban még - az idei év eddig eltelt részében - a forint teljesített a legjobban a régiós valuták közül.

Az elemző szerint az elkövetkező hetekben ismét megnőhet a piacokon a kockázatvállalási kedv és emelkedhetnek a részvényárfolyamok, ám a nagyobb gondok októberben, esetleg már szeptemberben jelentkezhetnek. Ekkor a jegybanki kamatlábak magasabbak lesznek, Kínát jobban fenyegeti majd a lassulás veszélye és a befektetők kiszállnak majd a kockázatosabb pozícióikból, és ez a forintot is érintheti - tette hozzá.

Laidi elmondta, a részvénypiacokon központi szerepet játszhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely várhatóan nem folytatja júniusban lejáró mennyiségi enyhítési politikáját. A piac szempontjából a leglényegesebb kérdés az, hogy visszaforgatja-e, befekteti-e a megvásárolt papírok hozamait a jegybank és ezzel további likviditást pumpál-e a piacra - érvelt az elemző. A Fed vélhetően kitalálja annak módját, hogy - ha hivatalosan nem is, de - tovább folytassa eddigi enyhítési programját - tette hozzá.

A londoni kereskedő előadásában többek között amellett érvelt, hogy a forint árfolyamának ingadozásait alapvetően a nagyobb nemzetközi valuták erősségének változásai befolyásolják. Kitért az arany és ezüst árának elmúlt években tapasztalt emelkedésére is, s elmondta: a mostani áresés csak átmeneti lehet. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a hetvenes években tapasztalt árfolyamzuhanását követő erősödést egy második, mélyebb esés követte, ami akár a mostani válságban is előfordulhat.

rögzítés devizahitel frankhitel írország árfolyam
Kapcsolódó cikkek