Pénz- és tőkepiac

Kötelező biztosítást a veszélyes anyagot kezelő cégeknek!

Kötelező biztosítást kell fizetniük várhatóan 2012 januárjától a veszélyes anyagokat kezelő cégeknek – jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár a vörösiszap-katasztrófa helyszínén, Kolontáron.

Illés Zoltán elmondta: a környezetvédelmi hatóság a biztosítás meglétéhez köti majd az egységes környezethasználati engedély kiadását. A kötelező biztosítás megkötésére kötelezett cégek körét törvényben rögzítenék. A törvénytervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakára nyújtanák be, és 2012 január elsején léphetne életbe.

Az államtitkár reményei szerint az új törvény várhatóan csökkenti a Magyarországon működő, veszélyes hulladékot kezelő cégek számát, amely jelenleg mintegy 1600. A kötelező biztosítást ugyanis kevesebben tudnák megfizetni, ezért kevesebb cég fedné le a veszélyes hulladékokat kezelő cégek piacát. A környezetvédelmi hatóság pedig így könynyebben és többször tudja majd ellenőrizni az érintett cégeket.

„A biztosítás megfizetésével létrejönne egy pénzügyi alap, amely a kolontárihoz hasonló katasztrófa esetén biztosítaná a kármentesítés költségét, mert jelenleg az adófizetők pénzéből finanszírozza az állam a helyreállítást” – hangsúlyozta az államtitkár. Illés elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tevékenységét tízmillió forint nagyságrendű biztosítással fedte le.

Az unió környezetvédelmi biztosa, Jan Potocnik közölte, hogy a kolontári katasztrófa kapcsán vizsgálatot indítottak az uniós irányelvek bevezetésének ellenőrzéséről a hatóságoknál, két kérdés még jelenleg is nyitott. Az egyik, hogy a hatóságoknak az itt lévő vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett-e sorolni, illetve a bányászati hulladékokra vonatkozó előírásokat betartották- e a timföldgyárban. VG

Illés Zoltán veszélyes hulladék veszélyes anyag környezetvédelmi kötelező biztosítás
Kapcsolódó cikkek