Pénz- és tőkepiac

Mennyire könnyebbülhetnek meg a frankhitelesek?

A svájci frank árfolyama 220 forint körül mozog a hét elején, miközben a eurót 268 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon. A frankhiteleseknek azonban talán már nem sokáig kell várni, többszöri elhalasztás után a kormány és a Bankszövetség ma bejelentheti a devizahiteleseket segítő mentőcsomagot.

A svájci frankot 220 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon hétfő délelőtt. A múlt héten közel fél éves mélypontra zuhant a forint a frank ellenében: 221,6-os szinten is megfordult a devizapár. A jelenlegi 220-as frank/forint keresztárfolyam nem a forint gyenge teljesítményének, hanem a svájci frank erejének és az euró gyengélkedésének köszönhető. A bizonytalanságot elsősorban továbbra is az eurózóna adósságválsága okozza.

Az alpesi ország fizetőeszköze a múlt héten folyamatosan döntött történelmi csúcsokat a közös európai devizával szemben. A múlt hét elején a korábbi 1,24-es történelmi csúcs megdöntése után pénteken hajszállal 1,21 felett is megfordult a devizapár. A svájci frank gyakorlatilag az egyetlen menekülődeviza maradt, így a kedvezőtlen környezetben erősödésre van ítélve. Ma 1,215 közelében áll az euró/frank kurzus, miközben a forint továbbra is stabil tudott maradni az euróval szemben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az eurót 268 forinton jegyzik délelőtt a 267,5-ös záróárfolyam és a 268,5-ös reggeli árfolyam után. A régiós devizák sem mutatnak jelentősebb elmozdulást.

Ma jöhet a mentőcsomag!

Orbán Viktor miniszterelnök, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn délután 1 órakor az Országházban sajtótájékoztatót tart.

A korábbi hírek szerint a tervezett intézkedések között szerepelhet a kilakoltatási és árverezési moratórium július 1-jétől történő feloldása és az árverezéseknél negyedéves limit bevezetése az védelme érdekében. Tervezik még a törlesztőképes adósoknál a törlesztési árfolyam rögzítését, a svájci frank alapú hitelek esetében 180 forinton (az árfolyam különbözetet később kell megfizetni, egy új formájában). A Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozása is valószínűsíthető, amely diszkontáron megvásárolná a fizetésképtelen, szociálisan rászoruló adóstól az ingatlant, és bérbe adná neki. A bankadó is (vagy a bankadó alapjának) csökkentenék, a kkv-, illetve lakáshitelek növekményével, a hitelezés élénkítése érdekében.

Lökést adhat a gazdaságnak?

Tekintettel arra, hogy a svájci frank árfolyama 220 forint környékén mozog (több hónapja stabilan 200 forint felett áll), és gyakorlatilag tavaly nyár óta erősödésre van ítélve a frankhiteleseknek sokat segíthet a mentőcsomag. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) tavaly nyár nem avatkozik be a piaci folyamatokba az ország fizetőeszközének gyengítése érdekében. Amennyiben 180 forinton „fagyasztják be” az alpesi fizetőeszköz árfolyamát, akkor a háztartásoknak több forrásuk marad, és a kiszámíthatóságnak köszönhetően valamelyest javulhat a bizalom is. Azonban, amennyiben a bankokra túlzott teher hárul a mentőcsomagban, az a hitelezés további gyengélkedéséhez vezethet, amely a növekedés útjában állhat.

forint mantőcsomag Frank Nemzeti Eszközkezelő Társaság frankárfolyam deviza frankhitel euró árfolyamrögzítés árfolyam
Kapcsolódó cikkek