Pénz- és tőkepiac

Óriási kamatcsalási hálóra deríthet fényt az EU

Az Európai Unió trösztellenes hatóságai vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, egyes európai bankok manipulálták-e a londoni bankközi kínálati kamatlábat (Libor) – tudósít a Bloomberg bennfentes informátorokra hivatkozva.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban felszólította a bankokat arra, hogy közöljék, miként kalkulálják a kamatlábat - közölte a két, magát megnevezni nem kívánó bennfentes. Az EU Libor-ügyben folyó, nem nyilvános vizsgálata azt követően kezdődött el, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok pénzügyi hatóságai már vizsgálódnak az irányadó hitelkamatlábra vonatkozó szabályok lehetséges megszegése ügyében - írja a Bloomberg.

A Barclays, az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb bankja, a múlt héten jelezte, hogy együttműködik az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szabályozó hatóságaival a vizsgálatok kapcsán. Az EU a múlt héten indított vizsgálatot a Goldman Sachs és a JP Morgan Chase ellen is, az UBS-nél pedig az amerikai és japán hatóságok vizsgálódnak.

A Libor, amelyet napi szinten a brit bankszövetség határoz meg, világszerte mintegy 350 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi termék tekintetében irányadó. A bankközi kamatláb határozza meg, hogy milyen költséggel nyújthatnak hitelt egymásnak a pénzintézetek. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) már 2008-ban felvetette, hogy a válság ideje alatt manipulálták a kamatlábat a bankok, ugyanakkor a mostani hírt egyelőre nem kommentálták.

csalás vizsgálat BIS Nemzetközi Fizetések Bankja kamatláb LIBOR kamat
Kapcsolódó cikkek