Pénz- és tőkepiac

Splash crash - Az egész amerikai pénzpiac összeomolhat

Az FT Alphaville a flash crash után a splash crash veszélyére is felhívja a figyelmet, ez azt a tragikus lehetőséget jelenti, amikor valamilyen hiba vagy rosszindulatú akció folytán a nyersanyagpiactól a részvénypiacig bedől az amerikai befektetési világ.

Az amerikai tőzsdefelügyelet jelenleg is dolgozik a tőzsdei rendszer működésének biztosításán a flash crash-kéne elhíresült esemény után. Ekkor – máig tisztázatlan okokból – hirtelen óriásit zuhant a Dow Jones és bár a korrekcióra nagyon hamar sor került, a jelenség nem kis riadalmat okozott. A tőzsdefelügyelet ráébredt, hogy a rendszer összefonódottságának hatására dominó effektus következhet be a pénzpiacokon - írja az FT Alphaville.

John Bates, a Progress Software főmérnöke ennél is tovább megy, amikor azt állítja, hogy splash crash-től, vagyis árufajtákon és piacokon átívelő összeomlástól kell tartani az amerikai befektetési világban. A Cambridge-i Egyetemen számítástechnikából doktoráló szakember, aki egyúttal az amerikai nyersanyagpiacot irányító bizottsága tanácsadója is, úgy látja, az illetékesek nem veszik elég komolyan a kockázatokat.

Bates meglátása szerint a rendszer jellegéből adódóan akár távoli pénzpiacok is katasztrofális hatással lehetnek a Wall Streetre, ha a támadó kellő mennyiségű mozgatható készpénzzel rendelkezik. Az amerikai gazdasági teljesítmény 15 százalékát a pénzpiacok teszik ki, ezért a szektor biztonságát nemzetbiztonsági ügyként kell tekinteni – véli a szoftvermérnök.

Dow Jones splash crash tőzsde flash crash Wall Street árupiac
Kapcsolódó cikkek