Pénz- és tőkepiac

Uniós banki stresszteszt: Ők már átvészelték

A pénzügyi válság nyomán az EU bankfelügyelete jelenleg 90 pénzintézetet vizsgál. A Zeit információi szerint a német bankok és pénzintézetek jól szerepeltek a második stresszteszt során.

A német lap értesülései szerint az ország összes vizsgált bankja átment a teszten, a végeredmények viszont csak júniusban állnak majd rendelkezésre. A vizsgálatba 13 német bankot vontak be, ezek között szerepelt a Deutsche Bank, a Commerzbank, a Hypo Real Estate (HRE) és a tartományi bankok.

A Die Zeit szerint a HRE, amely tavaly még megbukott, a mérleggel kapcsolatos kockázatait  időközben "kiszervezte". Több tartományi bank pedig, a siker érdekében javított tőkebázisán. A teszteket egyébként 2010-hez viszonyítva szigorították, ugyanakkor nem számoltak egy esetleges államcsőddel a pénzintézetek ellenőrzése során.

Mint arról beszámoltunk, Hesse szövetségi tartomány gazdasági miniszter arra szólította fel Landesbank Hessen-Thueringent (Helaba), hogy ne vegyen részt a hamarosan kezdődő, uniós banki stressztesztben. Dieter Posch, a tartomány gazdasági miniszter levelet írt a Bundesbanknak és a szövetségi pénzügyminisztériumnak, amelyben azt javasolja, hogy a Helaba ne vegyen részt a stresszteszten, ameddig nem világosak a tőkekövetelmények. A tárcavezető lépése jelezte, hogy a német döntéshozókat aggasztja a teszt, mivel attól tartanak, hogy a szavazati joggal nem járó, "csöndes" részvények nem számítanak majd be a Tier 1 tőkearányba az EU által meghatározott szabályok szerint.

A Helaba esetében a teljes, 5,7 milliárd eurós tőke csaknem felét ilyen, csöndes részvények adják. A pénzintézet az egyik legerősebb, államilag támogatott bank Németországban és annak ellenére maradhat ki a tesztelésből, hogy ez az egyetlen Landesbank, amely állami segítség nélkül vészelte át a válságot. Ironikus módon most éppen ez lehet az egyik oka annak, ha nem megy át a teszten, ellentétben más bankokkal, amelyeket hatalmas tőkeinjekciókkal mentettek meg.

Deutsche Bank vizsgálat Hypo Bank stresszteszt EZ Commerzbank
Kapcsolódó cikkek