A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Betörtek a Citibank rendszerébe -Miért csak most szóltak?

A Citibank több százezer amerikai ügyfelének adatai szivárogtak ki egy hackertámadás következtében - ismerte be az amerikai pénzügyi óriás.

A támadók az ügyfelek nevét, számlaszámát és elérhetőségét szerezték meg. Egyéb fontos adatokhoz viszont, mint a kártyaszám, születési dátum vagy a PIN-kód, nem fértek hozzá a hackerek.

"Felvettük a kapcsolatot az érintett ügyfelekkel, akiknek az információi kiszivárogtak. Ezen felül további biztonsági intézkedéseket tettünk, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő még egyszer" - nyilatkozta a Citi szóvivője a Reuters hírügynökségnek. A szakértők viszont egyöntetűen éles hangon bírálták a bankot, amiért csak most hozták nyilvánosságra a májusban történt esetet. A bank közlése szerint mintegy kétszázezer ügyfél adatait sikerült a szerverekről megszerezni.

Bankbiztonsági szakértők szerint nem valószínű, hogy az így megszerzett adatokkal a bűnözők egyenes támadást tudnának intézni az ügyfelek számlája ellen, ugyanakkor áttételes csalásokhoz vezethet a kiszivárgás. "Az ügyben érintett ügyfeleknek nagyon kell vigyázni a jövőben a különböző csalókkal, adathalászokkal és a citibank nevében telefonáló állítólagos banki alkalmazottakkal" - nyilatkozta az ügy kapcsán Chester Wisniewski, a Sophos biztonsági cég szakértője.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek