Pénz- és tőkepiac

Botrány az osztrák kamaráknál: Nem tudni, hova lett a pénz

A Bécsi Gazdasági Kamara (WKW), amely spekulációval befektetett pénzt vesztett el, nem akarja nyilvánosságra hozni a befektetésekre vonatkozó ügyleteit - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint a WKW pénzügyi befektetéseinek összege, amely a kötelező kamarai tagdíjakból tevődik össze, 151 millió euróra rúg. Ám a kivülállók számára továbbra is titok, hogy a WKW konkrétan milyen értékpapírokba fektetett be. "Hogy jövünk mi ahhoz? Azt sem kérdezi senki, hogy Bécs városa mibe fektet be" - közölte Josef Schmidinger, a WKW pénzügyi bizottságának az elnöke. Schmidinger egyébként főállásban az Erste Bank egyik leányvállalatának, az S-Bausparkasse-nak a vezetője.

Ugyanakkor Hein Wollinger, a WKW igazgatója úgy vélte, hogy nincs semmi rejtegetnivalójuk, ám bizonyos diszkrécióra szükség van az ügyben, hiszen "ha minden részletet közzétennének az interneten, az más bankok részéről panaszokhoz vezetne. Az igazgató hangsúlyozta, hogy minden kamarai tag tehet fel kérdést az ügyben, amelyet igyekeznek a lehető legjobban megválaszolni.

Az igazi teszt a Die Presse szerint a következő héten várható, amikor zöldbefektetők egy csoportja betekintést nyer a WKW befektetéssel kapcsolatos irataiba. A vizsgálat során Volker Plass és csapat áttekinthetik a dokumentumokat, de nem másolhatják le azokat. A bécsi kamara és az osztrák gazdasági kamara 2006 és 2008 között fektetett be 10, illetve 8 millió eurót az R-Quadrat ingatlanpiaci cégbe, amely később csődbe ment. Egyelőre nem tudni, mennyit veszített a két kamara nyugdíjalapja, mint ahogy azt sem, hogy terheli-e felelősség az érdekképviseletek vezetőit az ügyben. A kamarai tisztségviselők mindvégig hangoztatták, hogy a szabályoknak megfelelően jártak el a befektetési döntéseknél, mivel a pénzügyi tanácsadójuk, az IMB alacsony kockázatúnak minősítette a papírokat.

veszteség Gazdasági Kamara kamara befektető befektetés
Kapcsolódó cikkek