Pénz- és tőkepiac

Fellélegezhetnek a frankhitelesek: Jó hír érkezett Svájcból

A svájci infláció mérsékelten változott májusban, mert az erős frank fékezi az árakra nehezedő nyomást, amely támogatást nyújt a Svájci Nemzeti Banknak (SNB), hogy nullához közeli szinten hagyja a kamatszintet.

A fogyasztói árindex 0,4 százalékkal emelkedett Svájcban az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Az előző hónapban 0,3 százalékos inflációt mértek az alpesi országban. 

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok azt várták, hogy az 0,3 százalék lesz májusban, így a kisebb eltérés (0,1 százalékpontos) nem okozott meglepetést a piacon.

A hírügynökség beszámolója emlékeztet, hogy a svájci fizetőeszköz rekordot döntött az euróval szemben június 2-án, mert a befektetők egyre jobban aggódtak amiatt, hogy Görögország államadósságát át kell ütemezni.

A frank erősödése fékezi a külső inflációs sokkhatásokat, azonban a svájci gazdaság exportvezérelt kilábalására is negatívan hat. Az alacsony infláció pedig segíteti a Svájci Nemzeti Bankot (SNB) abban, hogy ne kelljen emelnie a jegybanki alapkamatot. A kamat emelése további frankerősödést okozna.

Az SNB június 16-án tartja kamatdöntő ülését, és 0,25 százalékon tarthatja a megcélzott kamatszintet – mutatja a Bloomberg konszenzusa.

„Biztos, hogy az SNB nem emeli az irányadó kamatot” – mondta Claude Maurer, a Credit Suisse közgazdásza. Mindazonáltal, az infláció felgyorsul a következő hónapokban, ezért mi azt várjuk, hogy a központi bank az év végig emelje a kamatot – tette hozzá.

A frank erősödése jól elvégezte az infláció csökkentését. Az importált áruk ára 0,3 százalékkal csökkent egy év alatt – áll a közzétett statisztikákban. A belföldön előállított termékek ára 0,6 százalékkal emelkedett. A maginfláció, vagyis az energia- és élelmiszerárak volatilitásának kiszűrésével mért infláció változatlan szinten áll, mint tavaly ilyenkor.

frankhitelesek Frank Svájci Nemzeti Bank jegybanki kamat infláció svájci frank SNB kamat
Kapcsolódó cikkek