Pénz- és tőkepiac

Így szerez komoly befolyást a régiónkban az orosz állami bank

Az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) valószínűleg messze kevesebb bevételre tesz szert a Volksbank International (VBI) kelet-európai leányvállalataiból álló hálózatának eladásából, mint ahogy eddig feltételezték.

A Die Presse két, az orosz Szberbank vezetéséhez közel álló forrásból úgy értesült, hogy az oroszok jelenleg 700-750 millió euró összegű teljes vételárról tárgyalnak az osztrák csoporttal. A Szberbank vezetője, German Gref ma Bécsbe érkezik, ahol végleges ajánlatot tesz az ÖVAG-ra.

A Szberbank nem kommentálta az árajánlatra vonatkozó információkat, mindenesetre az sejthető, hogy a vételár 1,1-1,2 milliárd euró közelében mozgott a korábbi becslések szerint. A tényleg ár ennél akár 30 százalékkal is alacsonyabb lehet azért, mert az értékesített cégek közül állítólag kivették a romániai ÖVAG-leányt. A lap úgy tudja, hogy az osztrák pénzintézetnek megfelel ez a konstrukció, ugyanakkor pénzügyi szempontból csalódást keltő, különös tekintettel arra, hogy az osztrák banknak 2018-ig kell kölcsönöket törlesztenie. 2009-ben az ÖVAG még 944 millió eurós veszteséget halmozott fel, de az idei évben már 100 millió eurós adózás előtti nyereség elérésére számít.

A Szberbank többségi tulajdonosa az orosz jegybank és feltételezhető, hogy a román ÖVAG-leány jórészt a nem megfelelő román-orosz viszonyok hatására maradt ki az üzletből. A román központi bank korábban világossá tette, nem fogadná örömmel az orosz fél megjelenését.

A Szberbank mindenesetre az ÖVAG megvásárlásával óriási lépést tehet az új piacok meghódítása felé. Az orosz szektor 30 százalékát lefedő pénzintézet számára a cégcsoport megszerzése lehet az első lépés, 2015-re már a teljes értékesítési bevétel 5 százalékát külföldről szeretné begyűjteni a Szberbank. A cég egyébként éppen most vált az első "univerzális" bankká a hazai piacon, miután két hete megvásárolta a Troika Dialog befektetési bankot. 2011 első negyedévében az állami óriás a duplájára, 2,13 milliárd euróra növelte. A tervek szerint Moszkva az idei évben a bank 7,6 százalékát adja magánkézbe.

Szberbank felvásárlás állami övag volksbanken pénzintézet
Kapcsolódó cikkek