Pénz- és tőkepiac

Mindenki többet fizet - Így emelik díjaikait a bankok

A hitelintézetek egy része júliustól is növeli a lakossági folyószámlákhoz kapcsolódó díjtételeket. Az áremelések egyes bankoknál érintik a befektetési szolgáltatásokat is.

Július elsejével ismét árat emelnek a lakossági folyószámla-szolgáltatásoknál egyes hazai hitelintézetek – derül ki az érintettek lapunkhoz eljuttatott nyilatkozataiból. Ennek oka prózai: a lakossági folyószámla-kondíciókat általában kétszer, év elején és év közepén vizsgálják felül a piaci szereplők.

Az Erste Bank a lakossági forintbankszámlák nagy részénél a múlt évi inflációnak megfelelő mértékben (ez 4,9 százalék volt) – a kerekítési szabályokat figyelembe véve – megemeli az egyes díjakat, jutalékokat – közölték lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél. Nem emelt viszont díjain az FHB Bank, a Raiffeisen Bank pedig a lakossági folyószámláknál nem, csak a befektetési szolgáltatásoknál változtatott.

Az MKB Banknál mind a lakossági folyószámla-kondíciók, mind a befektetési szolgáltatások díjai változnak július elsejétől. Az előbbinél például 290-ről 310 forintra emelkedik július 4-től a havi számlavezetési díj, a papíralapon indított eseti forintátutalás minimális költsége pedig 300-ról 330 forintra.

Az áremeléseknél ugyanakkor már több irányból is megkötötték a hazai pénzügyi szolgáltatók kezét. A jelenlegi szabályozás szerint a folyószámla-kondíciók változásáról az ügyfelet minimum annak bekövetkezte előtt 60 nappal tájékoztatni kell, a pénzügyi szolgáltatók számára kidolgozott – és döntő többségük által aláírt – magatartási kódex pedig azt írja elő, hogy a bankok és más szereplők a mindenkori éves mértékénél jobban ne növeljék a díjakat, jutalékokat. A legnagyobb ösztönző persze a lakossági számlavezetőkért folytatott verseny lehet: a számlavezetést terhelő díjtételek emelése alkalmas lehet arra, hogy más szolgáltatóhoz terelje az ügyfeleket.

Stagnálás

Az elmúlt két évben alig változott a nettó jutalékbevételek mennyisége a részvénytársasági formában működő hitelintézetek eredménytételein belül. A pénzügyi felügyelet adatai szerint ezen a soron tavaly 258 milliárd forintot kasszíroztak a bankok, amely mindössze néhány százmillió forintos eltérést jelent a 2009-es adathoz képest.




- a jogi, szabályozói környezet változása – közvetlen hatás esetén

- a pénzpiaci feltételek, makrogazdasági környezet változása – a finanszírozási költségek változásán keresztül

- a kockázati megítélésének változása – az értékvesztés növekedésével összhangban*

Egyéb jutalékok, költségek, díjak módosítása:

- évente maximálisan a KSH által közzétett éves átlagos infláció mértékében lehetséges

* A szerződési kötelezettségeiket folyamatosan teljesítő, késedelembe nem eső ügyfeleknél nem érvényesíthető kamatemelés a kockázati megítélés változására hivatkozva.

Forrás: PSZÁF -->

Bank számlavezetés díj díjtétel
Kapcsolódó cikkek