BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénztári árfolyamnyereség - Fontos információ a visszalépőknek

A magánnyugdíjpénztáraknak az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagjaik utáni vagyon és a függő tételek nagyságát a magánnyugdíjpénztári törvény alapján 2011. május 31-i árfolyamon kellett megállapítaniuk.

Ezt követően pedig az e fordulónapon (május 31.) meglévő eszközökben és az erre a napra eső rögzített árfolyamon kell átadniuk a vagyont és a függő tételeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. részére.

Ellentétben az elmúlt napokban megjelent egyes sajtóhíresztelésekkel, a 2011. május 31. és az átadás tényleges időpontja (a törvény szerint legkésőbb 2011. június 12.) közötti, az értékpapírok árfolyamváltozása, illetve a kamatozó eszközökre elért hozam teljes egészében az állami nyugdíjrendszeré, végső soron az itt létrejövő egyéni állami nyugdíjszámlák tulajdonosaié lesz.

Az állam tehát az átadás ütemét meghatározó törvény elfogadásával „nem mondott le” 12 napi árfolyamnyereségről és hozamról, csakúgy, mint a Pénzügyi Szervetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem ezeknek a „hosszú hétvégére” eső hányadáról. Május 31. óta – függetlenül a vagyonátadás fizikai teljesítésétől – ezek az eszközök az állami nyugdíjrendszerbe visszatért tagoknak termelnek hozamot, árfolyamnyereséget.

A pénztári vagyonátadás teljesítésének végső határideje a törvény szerint 2011. június 12. volt. Mivel e nap vasárnapra esett, amelyet pünkösd hétfő követett, a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény előírása szerint az átadás teljesítésének utolsó lehetséges napja 2011. június 14. volt.

A PSZÁF összesítése szerint azonban a 18 hazai magánnyugdíjpénztár közül 2011. június 6. és 10. között, azaz múlt hét péntekig valamennyi pénztár átadta az átlépett tagjai utáni értékpapír-állományt az ÁKK Zrt. részére. Egy pénztár (mintegy 3 milliárd forintnyi állománya) kivételével június 8. és 10. között a teljes érintett készpénzállomány is átkerült az állami intézményhez, utóbbi tétel ma érkezett be. A pénztárak összességében 2 946 milliárd forintnyi vagyont adtak át, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány. Az utóbbi kapcsán az elmúlt 14 napban képződött hozamot szintén az ÁKK Zrt.-nek kellett átutalni.

A PSZÁF a következő napokban indítja el a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésével kapcsolatos vizsgálatának második ütemét. Míg az első ütemben a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte a PSZÁF, a második lépcsőben kiemelt szerepet kap a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.