Pénz- és tőkepiac

Szűkebb lett a mentőöv

Csak a három hónapnál rövidebb ideje tartozó adósok törlesztőrészleteit rögzítik.

A hiteleiket késedelemmel fizető devizaadósok több mint egyharmada kiszorul abból a lehetőségből, hogy rögzített árfolyamon váltsa át forintra törlesztőrészleteit. A devizaadósok megmentéséről szóló törvényjavaslat ugyanis kizárja az árfolyamgát alkalmazásából azokat, akik 90 napnál hosszabb késedelembe estek. Azok sem kérhetik az árfolyamrögzítést, akiknek devizakölcsöne 2014 vége előtt lejár, vagy más fizetéskönnyítő programban vesznek részt, vagy ingatlanuk forgalmi értéke 30 millió forint feletti.

A törvénytervezet tegnapi bizottsági vitájában felmerült, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelesek kimaradtak az árfolyamrögzítés lehetőségéből, ám ezt a felvetést két államtitkár is határozottan cáfolta. A nemzeti eszközkezelő működéséről szóló törvényjavaslatot a kormány csak később nyújtja be az Országgyűlésnek.

A kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodásának megfelelően a jogszabálytervezet szabályozza a lakáshitelek fedezetéül szolgáló lakóingatlanok árverésének rendjét. Az erre vonatkozó szabályok közül talán a legfontosabb, hogy a nem jelölhető kényszerértékesítésre olyan ingatlan, amelyiknél a törlesztési késedelem 180 napnál nem több.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

rögzítés mentőcsomag törlesztőrészlet moratórium jelzáloghitel svájci frank árfolyam
Kapcsolódó cikkek