Pénz- és tőkepiac

A nagyágyúk is aggódhatnak? - A félelem elérte az USA-t

Az Egyesült Államokat is elérte a kockázatkerülési hullám, a Dow Jones ipari index 130-150 pont közötti esést mutat.

A Dow Jones ipari index 1,2 százalékkal, 150 pontot esett 12 329 pontra, miután az európai stresszteszt eredményei negatív hatást gyakoroltak a piaci hangulatra, és az európai adósságválság fertőző hatásáról tartanak a piaci szereplők. Az olasz 10 éves államkötvények hozama rekordmagasságba, 6 százalék fölé emelkedett.

A technológia részvények kompozit indexe a Nasdaq 33 ponttal, 1,17 százalékkal esett 2 757 pontra. A Standard & Poor’s 500 index 14 pontot gyengült, 1,04 százalékkal, így mindössze 2 ponttal áll a pszichológiai 1 300-as szint felett.

A kockázatvállalási étvágy csökkenését jól mutatja, hogy a biztonságos menedéket nyújtó arany unciánkénti ára történelmi csúcsra, 1 600 dollárra erősödött.

Az európai indexek egyre nagyobb veszteséget halmoznak fel délutánra. Az angol FTSE-100 index 1,17, a francia CAC-40 index 1,85, míg a német DAX 1,42 százalékot esett. Az irányadó Stoxx Europe 600 1,46 százalékkal került lejjebb, és a banki index kétéves mélypontra szakadt.

„Az Európai bankfelügyelet által publikált banki stressz-tesztek eredménye nem okozott meglepetést, viszont annál érdekesebb elemzések készültek a közzétett részletes adatok alapján. A teszten öt spanyol, két görög és egy osztrák bank bukott meg, nekik összesen 2,5 Milliárd eurónyi tőkét kell bevonniuk. Több bank helyzete is ingatagnak mondható, mivel csak épphogy teljesítették a tesztet” – írja Kondrát Zsolt , az MKB Bank vezető közgazdásza.

A Reuters számításai alapján – folytatja a közgazdász – az 5 százalékos tőkekövetelmény szint helyett 6 százalékos szintet alkalmazva már 24 bank bukott volna el, összesen 10 milliárd eurónyi tőkehiányt „produkálva”, míg 7 százalékos szint mellett ugyanezek a számok 41 bank és 40,8 milliárd euró tőkehiány.

„Ez utóbbi esetben olyan nagyágyúk is komoly tőkeemelésre szorulnának, mint a Royal Bank of Scotland, a Deutsche Bank vagy az Unicredit. A transzparens vizsgálat jegyében a bankfelügyelet több ezer adatot hozott nyilvánosságra az érintett bankokról, ezen adatok alapján a banki elemzők újraszámolhatják a teszteket” – írja Kondrát.

A JPMorgan görög csőddel is számoló becslése alapján az európai bankoknak 80 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szükségük. A fő kérdés, hogy a tesztek és az adatok alapján a piac mennyire ítéli stabilnak az európai bankokat, és képes-e kikényszeríteni a gyenge helyzetű bankok tőkeemelését – véli az MKB Bank közgazdásza.

Dow Jones részvények S&P-500 Nasdaq árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek