Pénz- és tőkepiac

"Brüsszelben ezúttal nem tették fel a Pató Pál uras lemezt"

A csütörtöki mindent eldöntőnek beharangozott EU csúcs végre nem okozott csalódást, Brüsszelben ezúttal nem tették fel a Pató Pál uras lemezt, hanem tényleg döntöttek a legfontosabb kérdésekben. Már napközben a konkrét hírek érkezte előtt nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, így a forint is erősödni tudott az euróval szemben, 269 ről 267,50-ig – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Hozzáteszi, ma reggel úgy tűnik, hogy folytatódhat a tegnapi optimizmus, a hajnali 267,75 körüli szintről 266,00 felé tart az árfolyam. A visszatérő jó hangulat térségbeli éllovassá tette a forintot, a hazai fizetőeszköz jobban erősödik a régiós társakhoz képest, de persze van is mit ledolgozni, hiszen sokáig a forint volt az alulteljesítő a térségünkben. A 265-ös szint komolyabb támasznak minősülhet, de ha az USA-ból is jó hírek érkeznek az adósságplafon bővítésével kapcsolatban, akkor ez a szint is eleshet.

Görögország, az EU és mondhatni az egész világ fellélegezhet, mert hosszú huza-vona után végre tető alá hozták az akciótervet, aminek segítségével sikerült megnyugtatni a kereskedőket, befektetőket, a közeljövőt illetően. Az eddig érvényben lévő magas hitelkamatot 3,5 százalékosra csökkentették, az EU, a Nemzetközi Valutaalap és az európai bankszektor 159 milliárd eurós új csomagot indít útjára a görögök felé, és ezzel 2014 végéig megoldott lehet a hellének finanszírozása. Sok kérdés még nem tisztázott, még mára is ígérnek pontosító nyilatkozatokat, főleg az adósságelengedés témakörében. A csőd gyakorlatilag tényként van kezelve, Brüsszel beleegyezett a „selective default” szcenárióba – véli az elemző.

„Kérdés, hogy a hitelminősítők, mit lépnek és a piac hogyan fogadna egy esetleges D minősítést. A másik kérdés, hogy a periféria többi bajban lévő országa Írország és Portugália nem teszi-e fel a kezét és kéri a „görög megoldást” ahelyett, hogy rendkívül fájdalmas megszorításokat vezetnének be. Ha pedig feltennék a kezüket, akkor az EU (főleg a németek és franciák) meddig hajlandó finanszírozni a tagállamok adósságát? A szakértők hangsúlyozzák, hogy a görögöké egy egyszeri, egyedi, irányított, kordában tartott csődhelyzet, nem egy váratlan, spontán szituáció, ezért a kilábalás a mentőcsomag segítségével elvi síkon kiszámíthatóbb lehet. De természetesen ehhez az is kell, hogy a megszorítások és az állami részesedések magánosítása teljes mértékben megvalósuljanak. Az euró/dollár mindenesetre 1,44 fölött, a dollár/forint pedig 185 alatt is járt” – írja Karsai.

A figyelem még marad az eurozónán, de az Egyesült Államok helyzete egyre inkább fókuszba kerülhet: a FED elindítja-e az úgynevezett QE3-as programot, illetve sikerül-e megszavazni a 3700 milliárd dolláros, 10 éves adósságcsökkentő programot . teszi hozzá Karsai. Már 224 alatt is kereskedtek a frank/forint devizapárral, köszönhetően a sikeres EU csúcsnak. A jövő hétre úgy látja, 220 és 225 közötti frank/forint árfolyam lehet a realitás.

forint Frank dollár Fed EU Brüsszel Görögország euró árfolyam adósságválslág
Kapcsolódó cikkek