Pénz- és tőkepiac

Elemző: Újabb csúcsot dönthet a frank, ha...

Ma van a nagy EU-s találkozó napja, a forint már tegnap megindult az erősödés útján. A szerda reggeli 271,50-es magasságokból ma reggelre az euró/forint árfolyama a 268-as szint áttörésével küszködik lefelé – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Úgy tűnik, hogy a kereskedők előre megelőlegezik a bizalmat, és arra számítanak, hogy érkezni fog egy akcióterv, ami végre kiszámíthatóvá teszi a kusza görög adóssághelyzetet. Ezért tudtak a térségbeli devizák árfolyamai erősödni az euróval szemben az utóbbi bő 24 órában. Ha valóban a várakozások szerint alakul a forgatókönyv, akkor nem elképzelhetetlen a 265-266 körüli euró/forint kurzus a közeljövőben, de ahhoz talán még az is szükséges lenne, hogy az USA-ban is rendeződjön az adósságplafon kérdése – olvasható Karsai Péter napi devizapiaci elemzésében.

„A tegnapi maratoni Merkel-Sarkozy találkozó eredményes volt, (a megbeszélésen egyébként Jean- Claude Trichet is jelen volt, sőt a találkozó előtt a német kancellár még Barack Obamával is konzultált telefonon) hét óra alatt éjfélre sikerült közös francia-német álláspontot kovácsolni. A mai brüsszeli konferencia a második görög csomag részleteiről fog szólni, valamint arról, hogy a válság ne gyűrűzzön tovább az egyre többet emlegetett olaszok és spanyolok irányába” – emeli ki az elemző.

Hozzáteszi, az euró/dollár árfolyama 1,4250 környékén oldalazgat, és varhatóan a délutáni sajtótájékoztatóig itt is marad. Pozitív eredmények esetén 1,43 fölé mehetne az euró a dollárral szemben, viszont ha nem születne kézzelfogható határozat, vagy halasztásról (újabb szőnyeg alá söprésről) érkeznének hírek, akkor még az 1,40 alatti euró/dollár árfolyam sem elképzelhetetlen.

A frank/forint árfolyamról kiemeli, „három nap alatt bő négy százalékot javult (a frankhitelesek, illetve frankvásárlók szempontjából) az árfolyam, ma már a 230-as szint alatt adják-veszik a frankot. A mai EU-csúcs kimenetele komoly mértékben befolyásolhatja a frank/forint kurzusát, negatív hírek esetén újabb rekorddöntések várhatóak, míg jó hírek esetén 1-2 hetes távlatban a 225-ös frank/forint árfolyam sem tűnik lehetetlennek” – zárja kommentárját Karsai.

forint CHF Frank dollár HUF EU euró árfolyam adósságválslág Jean-Claude Trichet
Kapcsolódó cikkek