Pénz- és tőkepiac

Ennyivel fogadnak arra, hogy becsődöl az USA

Eddig mintegy 4,8 milliárd dollár értékben kötöttek CDS-ügyleteket az Egyesült Államok állampapírjaira a befektetők, vagyis ennyi pénzt tesznek arra, hogy az USA nem fogja tudni visszavenni a kibocsátott kötvényeit.

A Wall Street a világ egyik legnagyobb fogadóirodájának is tekinthető, hiszen a befektetők minden egyes döntésükkel valamely cég, áru vagy épp állam eredményeire fogadnak. Bár az elemzők közül sokan riogatnak az Egyesült Államok csődjével, amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az adósságplafon megemeléséről, a piaci szereplők közül azonban csak kevesen fogadnak arra, hogy valóban be is következik a szomorú esemény.

A befektetők eddig 4,8 milliárd dollár értékben születtek CDS-kötések a Wall Streeten, vagyis ennyit kell kifizetnie a pénzügyi szolgáltatóknak, amennyiben az Egyesült Államok valóban csődöt jelent.

Bár az összeg nem tűnik kicsinek, érdemes szembeállítani azokkal, akik bíznak az államban, legalábbis annyira, hogy vásároltak az államkötvényeiből a biztos haszon reményében. Nos a nem állami befektetők - az egyszerű állampolgároktól kezdve a legnagyobb kínai bankokig - összesen 9 300 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt jegyeznek. Lehetséges, hogy az USA államcsődje esetén valóban befagyasztják a kifizetéseket és ezeknek a befektetőknek egy része valóban elveszti az állampapírokból számrazó jövedelmét. Ugyanakkor a CDS-üzleteket kötő törpe kisebbség óriási üzletet csinál a megkötött biztosításaiból.

Azonban hiába jelenti be egy nagy hitelminősítő az országcsődöt, még jó néhány kritériumnak meg kell "felelnie" az országnak, mielőtt a hitelintézetek valóban elkezdik kifizetni a CDS-ügyletek után járó hasznot; a hitelminősítők és a CDS-ügyletekben meghatározott államcsőd ugyanis két különböző eseményt takar. Utóbbi esetében csak akkor beszélhetünk csődről, ha az USA beszünteti a tőke és kamat kifizetését az állampapírjai után, nem ismeri el a tartozását vagy átstrukturálja - időben kitolja - a tartozásai kifizetését. És ha ez nem lenne elég, a CDS-ügyletben részt vevő bfektetőknek nem elég bemutatni a papírokat, hanem egy szakosított bizottsághoz kell fordulniuk, amely eldönti, valóban bekövetkezett-e a szerződésben leírt csődesemény.

Az Egyesült Államok állampapírjainak 5 évre szóló CDS-felára alig 60 bázispont volt tegnap (a görög állampapíroké a csődhisztéria csúcsán 2 500 bázispont!), ami azt jelzi, a piaci szereplők még mindig az egyik legbiztonságosabb befektetésnek tartják az amerikai állampapírokat.

Kemény leminősítés jöhet?

Londoni pénzügyi elemzők szerdai helyzetértékelései szerint már nem az Egyesült Államok jelenlegi elit adóskockázati osztályzatának leminősítése, hanem a leminősítés mértéke a kérdés, mivel a citybeli szakértők szerint nincs olyan adósságlimit-emelési terv, amellyel a hitelminősítők által várt hosszú távú adósság- és költségvetési konszolidáció elérhető lenne.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és kutatási  részlegének - BofA Merrill Lynch Global Research - szerdai elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező, hosszú távú reformokat szeretnének látni.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és kutatási  részlegének - BofA Merrill Lynch Global Research - szerdai elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező, hosszú távú reformokat szeretnének látni. -->

felár USA állampapír csőd CDS
Kapcsolódó cikkek