Pénz- és tőkepiac

Fizetésképtelen USA? - A lehetetlen megvalósul

A Wall Street kedden lefelé mozgott, az adósságplafon miatti folytatódó bizonytalanság ismét az eladókat aktivizálta. A technológiai irányultságú Nasdaq azonban csupán egytized százalékot esett.

Szerző: Tradenet Global

Ez főleg a zárás után jelentő Broadcom (BRCM $38.20) kitűnő eredményének köszönhető, mely +9.4%-ot erősödött. Az Apple erős jelentése (AAPL $403.41), a Microsoft (MSFT $28.08), a Google (GOOG $622.52) és más nagy cégek is nagyon erős napot rajzoltak ki a szektorban. A Nasdaq június közepe óta +8.2%-ot emelkedett, míg az S&P 500 ez idő alatt +5.6%-ot tudott csupán erősödni.

Az Egyesült Államok adóssági helyzete ismét okot szolgáltat a befektetők aggályainak táplálásához, a történet kimenetele azonban messze nem lesz akkora hatással, mint most azt sokan gondolják. Tegnapra a két párt közötti vita már teljes zsákutcának tűnik, az álláspontok nem közelednek.

A 3M (MMM $89.93) -5.41%-et esett, mely a Dow alulteljesítésének fő okozója volt. Az ipari óriás a japán földrengést hibáztatja a rossz eredményekért. A cég renget tipusú terméket gyárt, és a befektetők a vállalatra mint az amerikai gazdaság hőmérőjére tekintenek.

A világ legnagyobb csomagküldő vállalata, a UPS (UPS $71.59) -3.3%-ot zuhant a profit-előrejelzés rontása miatt. A US Steel (X $40.62) -8.3%-ot esett, miután a gazdasági egyensúlytalanságokra hivatkozva jelentősen lerontotta a harmadik negyedévi előrejelzését.

A Dunkin Donuts és a Baskin Robbins anyacége, a Dunkin Brands tegnap sikeresen végrehajtotta az első nyilvános kibocsátását, a várt 16-18 dollár helyet 19 dolláros áron. A cég így 423 millió dollár tőkéhez jutott. A cég kereskedése DNKN néven a mai napon indul a Nasdaq-on.

Az utóbbi napok adósságplafon-drámája a végéhez közelít, mivel az Egyesült Államok napokon belül fizetésképtelenné válik. Ez pár hónapja még lehetetlennek tűnt.

A tegnapi zárás után jelentő és a mai napon várhatóan nagyobb aktivitást mutató részvények a Juniper (JNPR -17%), az Amazon (AMZN +6.36%) és a Las Vegas Sands (LVS +4.73%).

S&P500 (SPY)

A piac döntési pont előtt áll. Ha kitöri a 135.70-es szintet, feltételezhetően eléri és kitöri a 137.18-as szintet is. Ha esés irányába indul a piac, 132 pont környékén számíthatunk a 20 és 50 napos mozgóátlagok támaszára, majd az utolsó támasz 129.50-es szintjére.


 

fizetésképtelen adósságplafon spy tradenet Nasdaq Dow
Kapcsolódó cikkek