Pénz- és tőkepiac

Még a héten eldől az Egyesült Államok sorsa

Az amerikai részvényeket ismét az eladók uralták. Hétfőn a számos jó pénzügyi jelentés ellenére is esett a piac, ahogy a befektetők egyre inkább elmélyülnek az európai és az amerikai hatalmas adósságok miatti aggályokban. Az erősödő kockázatkerülés miatt az arany és a svájci frank is új történelmi csúcsra emelkedett, ahogy a befektetők biztonságosnak hitt eszközökbe igyekeznek menekíteni a pénzüket.

Szerző: Tradenet Global

Az európai bankok stressz-tesztjét a múlt héten végezték, és az eredményt tegnap vizsgálták meg a befektetők. Nyolc bank bukott el a vizsgálaton, amely az esetleges újabb romló feltételek közötti fizetőképességet vizsgálta. A teszt azonban nem vizsgálta, mi történne a bankokkal, ha a görög és olasz bankok csődöt jelentenének. E két ország államkötvényeinél a nemfizetés kockázata jelenleg nagyon magas. Olaszország nemcsak Európa harmadik legnagyobb gazdasága, de a világ harmadik legnagyobb kötvénypiacát is működteti 2.5 billió dollár értékben. Az európai döntéshozóknak pedig eddig még egy olyan kis ország problémáit sem sikerült megoldaniuk, mint Görögország. Hogyan várhatjuk tehát egy sokkal nagyobb ország kimentését?

Nos, tekintsünk el az európai adósságproblémáktól… nézzük Amerikát. Csakhogy ott is ez jelenti a mostani hetek legnagyobb problémáját. Washington még mindig az adósságplafon megemeléséről vagy eltörléséről tárgyal. Ha augusztus 2-áig nem emelik a plafont, az Egyesült Államok államcsődöt fog jelenteni. A megoldást még a héten meg kell találniuk, hogy a törvényjavaslat elkészüljön és Obama elnök még a határidő előtt aláírhassa. A nagy hitelminősítő intézetek már a múlt héten figyelmeztettek ennek szükségességére, ellenkező esetben le fogják rontani a jelenlegi legmagasabb, AAA szintű besorolást.

A három vezető index az első órában süllyedésnek indult, és 1%-nál is többet esett, majd a zuhanás lendülete alábbhagyott. A piac ki tudta szabadítani magát az 1300 pont alatt kialakult mélypont szorításából, és a technológiai és energia szektor segítségével ellensúlyozni az eladási hullámot. A technológiai szektort az Apple (AAPL $373.80) segítette, mely +2.43%-os erősödéssel történelmi csúcsra került a mai jelentés előtt.

Kedden számos gyorsjelentést ismerhetünk meg. A Bank of America (BAC) a nyitás előtt jelent, és várhatóan 90 centes részvényenkénti veszteségről számol majd be, mivel 8.5 milliárd dollárt különítenek el a múlt negyedéves jelzálogpiaci veszteségeikre. Az Apple lesz a nap egyik főszereplője, és az elemzők becslései szerint a cég részvényenkénti 5.85 dolláros profitot fog jelenteni.

Az IBM a zárás után +1.9%-ot ugrott egy kellemes hangulatú gyorsjelentés és a megnövelt profitkilátások hírére. A WYNN kaszinó-részvény +2.67%-ot emelkedett zárás után. A Mosaic műtrágyagyártó +1.7%-os emelkedése az elemzők becslését 8 centtel meghaladó eredménynek köszönhető.

S&P500 (SPY)

A piac leszakadt a 20 és 50 napos mozgóátlag támaszáról, de a nap eleji gyors zuhanás után összeszedte magát, és stabil napon belül emelkedő trenddel visszaszedte veszteségei jó részét. A befektetők célja a 131.40-es szint megtartása, majd a 132 pont kitörése.

kockázat hitelminősítő államadósság jelzálogpiac befektető részvénypiac
Kapcsolódó cikkek