Pénz- és tőkepiac

Semmi nem nyugtatja meg a befektetőket - további forintgyengülés jön

Nem sok választ el a 240 forintos frank árfolyamtól. A befektetőket a bank stressz teszt egész jó eredményei sem nyugtatták meg, s a feltörekvő országok devizái a közeljövőben további gyengülés elé néznek.

Az európai bankok stressz tesztjeinek eredménye nem nyugtatta meg a kereskedőket, pedig egész jó eredménynek számít, hogy a 90 vizsgált pénzintézetből csak 8 bukott meg a teszten. A nyolc elhasalt bank 2,5 milliárd euró feltőkésítési igényt támaszt, nem ezzel van a különösebb gond. Sokkal inkább azzal, hogy a teszt nem vizsgálta a görög csődverziókat, ráadásul a modell a 2010 év végi számokkal kalkulált, így hiába tudhatunk meg sok mindent a vizsgált bankok állapotáról, nem biztos, hogy az eredmények az aktuális állapotot tükrözik.

A teszt-eredmények érkeztekor tiszavirág életű forinterősödést tapasztalhattunk, így hétfő reggelre újra a gyengülésé a főszerep 270-ről 272,50-ig szökkent fel az euró/forint árfolyama. A befektetői hangulat nem javul, nincs kézzelfogható megállapodás, menetrend sem az európai, sem az amerikai adóssághelyzet megoldására, így a feltörekvő országok devizái a közeljövőben várhatóan gyengülni fognak, főleg a dollárral, frankkal és a jennel szemben.

Csütörtökig várni kell a következő uniós csúcsig, három nap múlva remélhetőleg eldöntik az illetékesek, hogy mi lesz a sorsa a görög mentőcsomagnak, mekkora összegű lesz, és milyen feltételekkel kaphatja meg a hellén állam a finanszírozást. Nem utolsósorban arról is születhet
végre elhatározás, hogy mikortól jelenthet csődöt Görögország, lesz-e magántőke bevonás, vagy sem.

Az uniós elöljárók egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, hogy szerintük mi lenne üdvös, és persze ez is csak olaj a tűzre a devizapiacokon. Az óceán túlpartjáról sem érkezik jó hangulatra okot hír, még néhány napig a költségvetési plafonnal és a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban itt is komoly viták várhatóak. A kockázatkerülés következtében szárnyal a dollár, újra esélyesnek látszik az 1,40-es szint áttörése lefelé.

A frank továbbra is bombaformában van, az eddig mért legmagasabb frank/forint árfolyam 238,45 volt ma délelőtt, már csak 1,5 forint választja el az árfolyamot a kritikus 240-es mérföldkőtől. Az elemzők szerint ezen a szinten már sok frankhiteles válhat fizetésképtelenné. Ennél magasabb árfolyamnál a nem törlesztő ügyfelek száma megugrik, amely az egész hazai bankrendszer stabilitását fenyegeti.

forint kockázat fizetésképtelen Frank 240 deviza frankhitel euró
Kapcsolódó cikkek