Pénz- és tőkepiac

18 éve nem volt ilyen hosszú tőzsdei mélyrepülés Németországban

Legutóbb 1993-ban volt erre példa: A német tőzsdeindex nyolcadik napja folyamatosan veszít értékéből. A piaci szereplőknek a jelenlegi kilátások szerint további veszteségekkel kell számolniuk.

18 éve nem tartott olyan sokáig a tőzsdei mélyrepülés, mint az elmúlt nyolc napban. A német irányadó index, a DAX július 26-dika és augusztus 5-e között a jelenlegi állás szerint több mint 1100 pontot, azaz mintegy 15 százalékot zuhant a kezdeti állapothoz képest. Ezzel gyakorlatilag eltűnt a teljes idei emelkedés, az index tavaly októberi mélypontjára süllyedt.  A DAX index július 29-én még a megnyugtató 7 150 pont közelében zárt, igaz, napközben már akkor is sérült a fontos támaszt nyújtó 200 napos mozgóátlag.

A DAX alindexei is komoly esést könyvelhettek el, az MDax pénteken 2,57 százalékkal 8988 pontra csökkent, a TecDax 4,48 százalékkal 692 pontra esett. A németországi kereskedés mellett komoly esést tapasztalnak a londoni és párizsi mutatók is, ám a veszteség korántsem olyan nagy, mint Németországban.

Kemény mínuszban áll délután a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) irányadó indexe, a Bux is, amely nyitáshoz képest 546,97 pontos, azaz 2,73 százalékos mínusszal 19520,18 ponton áll néhány perccel három óra után.

A befektetők elsősorban az amerikai adósságplafon körüli vitát követő felemás megoldás, és az európai adósságválság tovagyűrűző hatásától tartva kezdték az eladási hullámot.

mdax 1993 DAX Frankfurt BUX bét mélyrepülés
Kapcsolódó cikkek