Pénz- és tőkepiac

Adatmódosítás a reálhozamoknál - A Stabilitás joghézagról beszél

A Stabilitás Pénztárszövetség üdvözli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményét a volt pénztártagok adatainak kezelésével kapcsolatban, de a szervezet szerint a Felügyelt által előírtak egy része jogi háttér híján nem valósítható meg.

A PSZÁF szerdán közleményben tudatta: a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül.

A Stabilitás válaszközleményében leszögezi: egyetért a PSZÁF javaslataival, azonban a jogszabályi előírások miatt ezek egy része bizonyos esetekben nem teljesíthető, ugyanis a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírása alapján 2011. május 31-ig volt lehetőség a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre.

A Stabilitás Pénztárszövetség azt tapasztalta, hogy sokan vannak, akik most adnák meg a számlaszámukat, vagy a helyes lakcímüket, de a jogszabály szerint újrautalásra, vagy címmódosításra nincs lehetősége a pénztáraknak. Mint írják, pénztárak ezt a problémát már jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a PSZÁF-nak, és arra kérik az illetékeseket, hogy jogszabály-módosítással is tegyék még egyértelműbbé az utalások újraindításának lehetőségét ezekben az esetekben, hogy a nyugdíjpénztárak hatékonyabban tudjanak eljárni pénztártagjaik érdekében.

bankszámlaszám reálhozam cím stabiliás pszáf
Kapcsolódó cikkek