Pénz- és tőkepiac

Kevésbé rémes a helyzet - Jó hír a hazai gazdaságról

Magyarország és Horvátország kivételével a kelet- és közép-európai térség országainak befektetési vonzereje romlott az elmúlt három hónapban.

Legalábbis erről tanúskodik a Thomson Reuters és az OeKB osztrák exportfinanszírozó bank most közzétett legfrissebb üzleti hangulatindexe. Magyar szempontból üröm az örömben, hogy a hazánkra vonatkozó mutató a mostani emelkedés előtt is jóval a térségbeli átlag alatt található.

A kelet- és közép-európai régiónak nem csak az együttes mutatója romlott, a felmérésből az is kiderül, hogy borúlátóbban ítélik meg a közvetlen külföldi befektetéseket tervező vállalatok az aktuális üzleti környezetet és a kilátásokat is. Az index az áprilisi 35-ről 30 pontra gyengült júliusban. Sokatmondó az is, hogy a mutató először csökkent 2009 áprilisa óta.

A 11 vizsgált állam közül csak Magyarország és Horvátország estében erősödött a negyedévente kalkulált üzleti hangulatmutató. Igaz, mind a két országban az index még így is jóval az átlag alatt van. Mint ugyanis az a távirati iroda jelentéséből kiderül: a Magyarországra vonatkozó index az áprilisi 19-ről 22 pontra, a Horvátországra vonatkozó pedig 16-ról 23 pontra emelkedett.

A legtöbb befektető alapvetően elégedett a jelenlegi üzleti helyzettel, az ezt jelző index egy ponttal, 30-ra mérséklődött. Az üzleti várakozási mutató azonban már jelentősebben csökkent, 39-ről 31 pontra. A gazdasági helyzet kilátásainak megítélése 36-ról 32 pontra mérséklődött, ez azt jelzi, hogy a befektetők szerint a térségben lassul a a következő 12 hónapban.

A legnagyobb csökkenés Lengyelország és Szlovénia esetében következett be. Negyedév alatt a lengyel mutató 58-ról 48 pontra esett, a szlovén 29-ről 19 pontra süllyedt. A júliusban zárult negyedévben a 11 állam közül Oroszország üzleti hangulatmutatója volt a legmagasabb, 51 pont, ez azonban ugyancsak mérséklődés az áprilisi 55 ponthoz képest.

felmérés hangulat OeKB befektetés Thomson Reuters
Kapcsolódó cikkek