Pénz- és tőkepiac

Nagyot hibázott a legnagyobb kötvénykezelő

A világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjének menedzsere, Bill Gross beismerte, hogy nem volt túl jó ötlet az amerikai államkötvények ellen fogadni az év első felében.

A várhatóan megugró amerikai és elszabaduló államadósság veszélye miatt a PIMCO, a világ legnagyobb kötvényalapja márciusban az összes amerikai kötvényétől megszabadult. Nem volt jó ötlet, a döntés ugyanis rendesen aláásta a PIMCO Total Return-alapjának teljesítményét. Az amerikai államkötvények száguldásba kezdtek, az alap pedig 0,97 százalékot vesztett az utóbbi négy hét folyamán, miközben az irányadónak számító Barclay''s U.S. Aggregated Bond Index 0,23 százalékkal nőtt.

Az év eddig eltelt része folyamán az index 3,29 százalékkal nőtt, szemben a Barclay''s mutatójának 4,55 százalékos teljesítményével. "Amikor az alap teljesítménye elmarad a várttól, nem tudsz mást tenni, csak hazamenni és sajnálni magad" - mondta Gross, az 1 200 milliárd dolláros alap menedzsere. "Nem túl felemelő, de hát az üzlet nem mindig az. Annál sokkal jobban fizetnek minket, mint hogy lógassuk a fejünket és siránkozzunk" - tette hozzá, beismerve azt is, természetesen jobban szeretné, ha sokkal több amerikai államkötvény lenne az alap birtokában.

Gross korábban ugyan azt nyilatkozta, hogy csak akkor vásárolna megint az USA állampapírjaiból, ha a gazdasága ismét recesszióba kerülne, a Fed nyilatkozata azonban megváltoztatta a véleményét. Augusztus elején ugyanis a jegybank szerepét betöltő intézet ígéretet tett arra, hogy legalább az elkövetkező két év során alacsonyan tartja az alapkamatot.

hozam USA Pimco alap kötvény bill gross befektetés állampapír
Kapcsolódó cikkek