Pénz- és tőkepiac

A Goldman szerint a svájci jegybank segíthet - 250 közelében a frank

A Goldman Sachs szerint a svájci jegybank nyíltpiaci intervenciót alkalmazhat, hogy megvédje a gazdaságot a pusztító károktól.

16 óra után

Az eurót 278,5 forinton is jegyezték délután, majd 16 óra után 277,5-ös szintre tért vissza az euró jegyzése.

A forint 0,85 százalékot esett a közös európai devizával szemben, míg a lengyel zloty 0,65 százalékot veszített értékéből. A cseh korona 0,4 és a román lej 0,15 százalékot esett.

A svájci frankot 252,5 forinton is jegyezték a bankközi devizapiacon, 16 óra után néhány fillérrel 252 alatt áll az alpesi deviza.

12 óra után

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) újra interveniálhat (külföldi devizát vásárolhat svájci frank ellenében), hogy gyengítse a fizetőeszközt és megvédje a gazdaságot a „pusztító károktól” – vélekedett Jim O’Neill, a Goldman Sachs Asset Management elnöke.

„A svájci hatóságok hatalmas kihívásokkal szembesülnek” – írta O’Neill egy elemzésében a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint. Úgy látja, ha komolyan megpróbálják megakadályozni a pusztító károkat, amely a frank erősödéséből fakad, akkor interveniálnia kell.

A frank több mint 9 százalékot erősödött az euróval szemben az elmúlt három hónapban, amely veszélyezteti Svájci exportvezérelt kilábalását és a magyarországi frankhiteleseket helyzetét is jelentősen nehezíti.

A svájci jegybank nullára csökkentette a hitelfelvételi költséget és likviditással öntötte el a piacokat, azonban az európai adósságválság és az Egyesült Államok növekedésével kapcsolatos aggodalmak erősítették a frankot, írja a Bloomberg. O’Neill szerint az SNB korlátozott időre árfolyamcélt állapíthat meg az euróval szemben. 

A frank 39 százalékkal túlértékelt az euróval szemben vásárlóerő-paritáson számolva a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) szerint; amely jelentős nyomás alá helyezi a svájci vállalatokat.

A svájci frank hétfőn széleskörűen erősödött, mert a kockázati étvágy jelentősen csökkent a nemzetközi piacokon, amint újra felerősödtek az újabb visszaeséssel, illetve az európai szuverén adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak. A forint az euróval szemben is esett.

Az eurót reggel 275, délután 277,5 forinton jegyzik. Az alpesi deviza ára 250 forint közelében áll, reggel még 246 egységet kellett adni a hazai devizából a frankért.

forint frankhitelesek Frank euró SNB árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek