Pénz- és tőkepiac

A JPMorgan vezére kikelt a bankreform ellen

A bankokra vonatkozó új tőkemegfelelési szabályok “amerikaellenesek”, ezért az országnak meg kellene fontolnia, hogy kivonul a globális szabályozók bázeli csoportjából - nyilatkozta Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója.

Dimon támogatta a kezdeményezést, hogy a bankokat magasabb arányú tőketartalékolásra kényszerítsék, azonban a legnagyobb bankokra kirótt többletterhek ötlete már neki is sok volt - nyilatkozta a Financial Timesnak adott interjújában a bankvezér.

A Bázel-III által lefektetett keretszabályok a bankokat a tőkefelhalmozáson keresztül tennék biztonságosabbá, az alapvető tőkemegfelelési (Core Tier 1) mutatót 7 százalékra emelve a kockázatokkal súlyozott eszközérték arányában, a mostani öt százalékról. Csakhogy  a legnagyobb bankoknak még nagyobb biztonsági tartalékot kellene képezniük, a JPMorgan Chase-nek például 9,5 százalékot.

“Komolyan azt kezdem hinni, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a bázeli rendszerből. Nem mennék bele olyan szabályokba, amelyek amerikaellenesek. A szabályozó szervezeteink képviselőinek ki kellene állniuk és azt mondani: ha a szabályok nem felelnek meg az Egyesült Államok érdekeinek, nem folytatjuk” - mondta Dimon.

A szakember kritikával illette a likviditási szabályokat is. Szerinte méltánytalan, hogy a szabályozók az európai piacokon elterjedt jelzálogleveleket a magas likviditású eszközök közé sorolták be, míg a tengerentúlon elterjedt, állami és jelzálogfedezet mellett kibocsátott értékpapírokat leértékelte, ezzel komoly károkat okozva az amerikai bankokhoz kapcsolódó befektetési tevékenységeknek.

Bár a szabályalkotók szerint minden ország egyetértett a szabályozás bevezetésében, mely nyolc (három nem amerikai) bankot különösen magas tőkemegfelelésre kényszerít, Dimon szerint az Egyesült Államok és a Bázel-III szabályainak együttes alkalmazása miatt az amerikai bankok piacot veszíthetnek az ázsiai pénzintézetekkel szemben.

“Azt hiszem, bármely amerikai elnök, pénzügyminiszter vagy szabályzó testületi tag erős, egészséges pénzintézeteket szeretne látni világszerte és eszébe sem jutna, hogy valami módon fel kéne adnunk a pozícióinkat a világban. Ha úgy gondolják, hogy ez jó az országnak, akkor eléggé máshogy látjuk a dolgokat a gazdaság és a világ működéséről” - vélte Dimon.

Hozzátette, háromtól tíz évig terjedhet az az időszak, amíg az iparág túlteszi magát a pereken, amiket befektetők a másodlagos jelzálogpiaci hiteleken alapuló befektetéseik veszteségei miatt indítottak. Dimon személy belement volna egy peren kívüli megegyezésbe a szolgáltatások nem megfelelő tálalása és az árverezési szabályok megsértése miatt, mely összességében 20 milliárd dollár veszteséget okozott volna az amerikai pénzintézeteknek. Nem szabad azonban duplán veszélybe sodorni a bankrendszer működését, így a bankokat a büntetés fel kell menteni a további felelősségre vonhatóság terhe alól.

Jamie Dimon JPMorgan Chase
Kapcsolódó cikkek