Pénz- és tőkepiac

Ágyútűz alá kerültek a részvények a Wall Streeten

Tegnap a részvények 1 %-os mínuszban zártak, miután Bernanke, a Fed elnöke beszédében nem jelentett be konkrét gazdaságélénkítő terveket. Bernanke természetesen hozzátette, hogy a Fed várhatóan szeptember 20-21-ei ülésén hoz majd fontosabb döntéseket, ennek ellenére a piac csalódott volt, hiszen nem hangzott el semmilyen konkrétum.

Szerző: Tradenet Global

A szerdai 3 %-os növekedést követően, tegnap a részvények igazi ágyútűz alá kerültek. A hangulatváltozást a Fitch elemzőinek bejelentése okozta, mely szerint várható Kína és Japán leminősítése. A Központi Európai Bank bejelentése sem volt pozitív hatással a befektetői hangulatra, a kamatláb továbbra is 1.5 %-on maradt, új monetáris csomagról sem esett szó.

Sajnos a munkanélküliségi adatok is rosszul sikerültek, az előzetes 400 ezres tervhez képest 414 ezer lett a végső adat, ami két ezerrel több a múlt hetihez képest.

A piac zárását követően tartotta Obama elnök a beszédét, melyben bejelentette az összes párt által támogatott 447 milliárd dolláros munkahely teremtő programját. „Átment a tervezet” mondta beszédében a kongresszusi képviselőknek az elnök. Minden olyan cég, mely új munkahelyeket teremt a több mint fél éve munkát nem találó 5 millió amerikai bármelyikének, az 4000 dolláros támogatást kap. Ezen felül kiterjesztik a munkanélküli juttatásokat is, és minden amerikai család 1500 dolláros adócsökkentésben is részesül a jövő évben. Továbbá 35 ezer iskola felújítását is célul tűzték ki. A program 194 milliárd dollárba kerül, és 253 milliárd dollár adóbevételt von el a kasszától.

Péntek: a pénteki kereskedés fogja lezárni az elmúlt napok eseményeit. A nagy kérdés az, hogy vajon Barack Obamának sikerül-e majd megvalósítani a grandiózus terveket. Amennyiben a válasz igen, úgy a program akár 3 %-os növekedést is eredményezhet az USA GDP-jében. A nagykereskedelmi raktár készletek New York-i idő szerint 10 órakor, a Kroger (KR) és Lululemon Athletica (LULU) jelentése zárás után látnak napvilágot.

A kereskedők érdeklődésének középpontjába ma az internetes infrastruktúra szolgálató VeriSign (VRSN) mindenképpen be fog kerülni, a cég pénzügyi vezetője ugyanis váratlanul lemondott. A befektetőknek köszönhetően a cég papírjai élesen zuhantak, 8.29 %-ot a tegnapi zárást követően. A biotech iparoban mozgó DNDN részvényei 2.5 %-al emelkedtek, miután bejelentették, hogy a cég 500 dolgozót bocsájt el a költségcsökkentés miatt.

S&P500 (SPY)

A Morning Star gyertya kialakulásig nem igazán láttuk az indexben rejlő erőt. Az vevőknek köszönhetően 20 mozgóátlag mellett az S&P csak 1119 pontig ment el. Jelenleg két vonal mutatja a várható ellentétes irányokat. Az alsó egy éves minimum pontot vetít előre 1114.38-nál. A másik egy kitörést jelenthet 1123.5-nél, amely ha megtörténik nem kizárt a 1126-os szintnek az elérése sem.

 

Obama adócsökkentés tradenet global Bernanke lulu
Kapcsolódó cikkek