Pénz- és tőkepiac

Arany befektetés - Ne riasszanak meg minket a kilengések

Az aranyár ingadozásai kicsit sem riasztják a vásárlókat attól, hogy továbbra is elszántan invesztáljanak a nemesfémbe. Az érdeklődés alig csillapodott az augusztus eleji roham óta, a napi forgalom még most is jóval meghaladja a korábban megszokott mértéket – írja az aranypiac.hu.

A befektetők szilárdan meg vannak győződve arról, hogy a világgazdaság elhúzódó problémai miatt az árak még tovább emelkedhetnek. Ugyanakkor kevésbé a haszonszerzés, sokkal inkább a megtakarításaik értékvesztésének megakadályozása motiválja őket. A gyenge reálgazdasági mutatók méregként hatnak a részvénypiacokra, az aranynak viszont kedveznek.

Így történt ez az elmúlt héten is, amely csalódottsággal kezdődött, miután a világ vezető jegybankelnökeinek szimpóziuma mindössze a „W” alakú veszélyét állapította meg, de nem vázolt fel semmiféle eszközt a konjunktúra élénkítésére. A hét közepén aztán a görög adósságprobléma jelentkezett vissza teljes lendülettel egy rövidke nyári szabadságról azzal, hogy aligha lesz képes teljesíteni a nemzetközi segélycsomag esedékes részletének fejében vállalt takarékossági programot.

A pénteki nap pedig az amerikai foglalkoztatási adatokra való várakozásban telt, majd lehangolóan zárult, miután kiderült, hogy nem csökkent a magas az Egyesült Államokban. Ez pedig a világgazdaság motorjának számító amerikai gazdaság megtorpanására utal.

Miután a gazdaságpolitika a hét folyamán ilyen tökéletesen megágyazott az aranynak, semmi sem gátolta a nemesfémet abban, hogy ismét célkeresztbe vegye az eddigi történelmi rekordját. Két hete az azonnali kereskedésben egyszer már 1.911 dollárig emelkedett egy uncia ára, de akkor onnét 200 dollárt gyorsan vissza is korrigált. Az elmúlt hét végére ismét hajszálnyira megközelítette a kurzus ezt az értéket, és a londoni fizikai kereskedésben csaknem 5 százalékos heti pluszban, 1 875,25 dolláron zárta a hetet.

A befektetők abban bíznak, hogy egy uncia arany két év múlva is azonos vásárlóértéket fog képviselni, mint napjainkban, legyen annak majdani nominális ára 2 000 vagy éppen 5 000 dollár. Hitükben egy lehetséges spekulációs buborék kialakulása sem ingatja meg a megtakarításaik számára menedéket keresőket. Számukra meggyőző ellenérv egy buborékkal szemben az, hogy az arany 80-as évekbeli szárnyalása óta a jegybanki pénzmennyiség a 13-szorosára hízott, míg az aranyár mindössze valamivel több mint a duplájára emelkedett. Akkor tíz év alatt 2 300 százalékot nőtt az arany árfolyama, míg a mostani évtized termése „mindössze” 650 százalék. Ha most hasonló stádiumban lenne a buborék, akkor aktuálisan éppen a 3.000 dollárt kéne, hogy ostromolja a jegyzés.

 

arany buborék kockázatkerülés aranypiac részvénypiac árfolyam
Kapcsolódó cikkek