Pénz- és tőkepiac

Az elmúlt 50 év legrosszabb szeptemberi kezdése a Wall Streeten

Az európai adósság-problémák tegnap ismét „sokkolták” a Wall Streetet, miután a vezetői európai indexek két napja tartó folyamatos csökkenése nem állt meg.

Szerző: Tradenet Global

A Dow nyitást követően 10:45-re már 2.75 %-os mínuszban volt. A nap végi emelkedés mentette meg a Wall Streetet a gyászos teljesítménytől. Quincy Krosby, a Prudential Financial vezére a következőképpen kommentálta az eseményeket: „Szinte már mindennapos tény, amint abbahagyják a kereskedést Európában, a Wall Street valamelyest fellélegzik.”

A szolgáltatói szektor növekedése valamelyest stabilizálta a Wall Streetet, csillapítva az újabb amerikai körül aggodalmakat. Az Ipari Kereskedelmi Index (ISM) a korábban várt 51 pont helyett 53.3 pontot ért el (50 pont feletti érték egyértelműen a növekedés jele). A szektor az elmúlt három csökkenéséhez képest, mely az amerikai munkaerő 90 %-át foglalkoztatja, végre növekedett. A közgazdászok ugyanakkor óvatosságra intenek mielőtt bárki is túl optimista is lenne, a növekedés nem túl erős ahhoz, hogy kézzel foghatóan enyhítse a munkanélküliséget. A Munkaügyi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy augusztusban egyetlen egy új munkahelyet sem teremtettek (2010. szeptember óta ez a legrosszabb adat).

Tegnap az indexek közül a Nasdaq teljesített a legjobban, köszönhetően a vezető Amazon (AMZN +2.94%), és az Apple (AAPL +1.52%) részvényeknek. A Dow-nak sikerült a nap végére megfelezni a veszteséget, a pénzügyi szektor részvényei azonban továbbra sem térnek magukhoz (a Bank of America –BAC 3.59%-ot eset) a pénteki bejelentés óta, mely szerint a Fed 17 bankot készül megbírságolni.

Szerda: a legtöbb piaci szereplő ma a zárás előtt (NY-i idő szerint 14:00 körül) megjelenő Fed Beige Book-ra figyel. A nyitás előtt az áruházlánci értékesítéseket teszik közzé. Az NVDA részvényei 6.45 %-kal ugrottak meg, miután pozitív jelentést tettek közzé a jövő évre vonatkozóan. A Darden Restaurants (DRI) 3.31 %-kot esett, miután kiderült, hogy a keresetek a vártnál jelentősen elmaradtak az első negyedévben. Az étteremlánc olyan más jól ismertek éttermekkel dolgozik együtt, mint a Red Lobster, Olive Garden és a LongHorn SteakHouse, s melyek az Irén Hurrikán miatt nem tudtak megfelelően működni. YHOO 6.2 %-kal nőtt, miután a pénzügyi vezető váltotta az ügyvezetőt a cég élén.

S&P500 (SPY)

A tegnapi nap a vevők és az eladók harcát hozta, a vevők szinte alig kaptak levegőt az eladói nyomás közepette. A végső forgatókönyvet a vevők írták, ha apró korrekciókkal is, az indexek folyamatosan csökkentek. 20-as mozgóátlag mellett, az első nagy kihívást a 1 119.5 szint jelenti majd.

ISM Dow Jones adósság spy munkaügyi minisztérium
Kapcsolódó cikkek