Pénz- és tőkepiac

ING a végtörlesztésről: Nehezebb csőbe húzni az embereket

Egyelőre tart a „számháború”, hogy a jelzálogalapú devizahitelesek mekkora hányada tud és akar majd élni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban is, hogy a devizahitel-kiváltás mekkora arányban történik majd megtakarításból, illetve forinthitelből.

Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy az embereknek nem egy szimpla hiteldöntést kell hozniuk. Jóval többről van szó – komplex pénzügyivagyon-, sőt életvezetési döntésről, amely hosszú évekre, sőt évtizedekre szól. Ehhez pedig megfontoltságra, a helyzet komplexitásának áttekintésére, valamint megbízható pénzügyi partnerre van szükség – hívja fel a figyelmet az ING Biztosító.

Egyik oldalról vonzónak tűnhet ugyanis, hogy egy csapásra megszabadulhatnak az árfolyamkockázattól, a devizahitel összes nyűgétől-bajától, a másik oldalról ugyanakkor látják azt is, hogy mind a megtakarításból, mint a forinthitellel történő kiváltásnak megvan a maga hátránya. Előbbi esetben a devizahitel végtörlesztése a pénzügyi terhére történik, annak összes negatív következményével, utóbbi esetben pedig az adós „befagyasztja” a törlesztő részletét, amely így – a nemzetközi válsághangulat enyhülésével – nem fog tudni visszatérni korábbi szintjére, vagy annak közelébe. Arról nem beszélve, hogy a törlesztő részlet nagysága várhatóan nem lesz jelentősen kisebb az addigi devizahitelénél.
 
Magyarország vezető életbiztosítójának első embere szerint különösen a hosszú távú megtakarítások „feláldozása” járna negatív következményekkel. A racionális döntést valószínűsíti, hogy a válság nyomán alapvető átalakulás ment végbe a magyarok pénzügyi hozzáállásában.

Az emberek konzervatívabbak lettek, hosszabb távra terveznek, és mindebben professzionális támogatást várnak pénzügyi szolgáltatójuktól. „Azoknak az időknek vége, amikor bárki adhatott pénzügyi tanácsot. A tanácsadás minősége, a tanácsadó hitelessége elsőrendű prioritássá vált. Az embereket ma már sokkal nehezebb „csőbe húzni”, tisztában vannak hosszú távú érdekeikkel, és azokat nem áldozzák fel rövid távú szempontok miatt, vagy akár egy úgynevezett pénzügyi tanácsadó rábeszélésére” – állítja Kovács Zsolt.
 
Az ING Biztosító első embere ugyanakkor a „végtörlesztés utáni élettel” kapcsolatban is derűlátó. Úgy látja, hogy akik kiváltják devizahitelüket, a korábbinál nagyobb hajlandósággal, illetve képességgel fognak rendszeres, hosszú távú megtakarításokat képezni.

életbiztosító devizahitel végtörlesztés ING megtakarítás
Kapcsolódó cikkek