Pénz- és tőkepiac

Jelzáloghitel-trükkök - Tisztára moshatják magukat az óriásbankok

Az amerikai állami ügyészek hajlandóak ejteni a jelzáloghitelek nem megfelelő kezelésével kapcsolatos vádakat a nagy pénzintézetekkel szemben - néhány milliárd dollárért cserébe.

A szóban forgó bankok között megtalálható a Bank of America, a JPMorgan Chase, a Wells Fargo, a Citigroup és az Ally Financial is. A vádak szerint a hitelintézetek a fizetési késedelemben lévő adósok házait "futószalagon" árverezték el, olyan ügyintézőket alkalmazva, akik át sem nézték az elidegenítési iratokat, csak sorban aláírogatták őket.

Az ügyészek most olyan ajánlattal álltak elő, amely nem csak a futószalagon történő aláírás, hanem a nem megfelelő értékpapírosítás miatti felelősségrevonás alól is mentesítené a hitelintézeteket - írta a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

A megbeszéléseket vezető iowai főügyész, Tom Miller szóvivője azonban tagadta, hogy szó esett volna bármilyen formában is az értékpapírosításról. A bankok viszont azért harcolnak, hogy ne legyenek polgári perekbe foghatóak. A tárgyaló felek a hét folyamán újra találkoznak, hogy tovább finomítsák az esetleges megállapodás részleteit.

Wells Fargo jelzáloghitel JPMorgan Chase árverezés Bank of America
Kapcsolódó cikkek