Pénz- és tőkepiac

Reménykedhetnek az autósok

Pénteken a kőolaj hordónkénti ára 88 dollár alá esett. Ez szakértők szerint annak köszönhető, hogy a dollár jegyzése féléves csúcsra ugrott az euróval szemben, a múlt hét utolsó napján már csak 1,3814 dollárba került egy euró.

A borús makrogazdasági kilátások sem kedveznek a kőolaj árának, mert a kereslet a vártnál gyengébb maradhat.
Pedig az időjárás inkább a fekete arany drágulását segíti, a Mexikói-öbölben ugyanis – amely az USA termelésének a 27 százalékát adja –, trópusi viharok dúlnak. Több ottani cég már kimenekítette a személyzetet a létesítményeiből – írja a Bloomberg.

Az USA készletei is megcsappantak, a múlt héten 3,96 millió hordóval, 353,1 millióra csökkent a tartalék, főleg amiatt, hogy a Lee hurrikán miatt le kellett zárni egyes platformokat.

A viharok ugyan nem ültek el a Yucatán-félsziget környékén, az elemzők ennek ellenére úgy vélik, a kőolaj árának csökkenése mellett több érv szól, mint ellene. A Bloomberg által megkérdezett 28 elemző közül minden második arra számít, hogy e héten folytatódik az áresés, heten vélekednek úgy, hogy nem lesz számottevő elmozdulás a jegyzésben, és szintén heten voltak, akik áremelkedést jeleztek előre.

olajár yucatán-félsziget személyzet USA makrogazdaság olaj
Kapcsolódó cikkek