Pénz- és tőkepiac

Unalmas lett a frankárfolyam - Csak Trichet pezsdítheti fel

A német alkotmánybíróság nem gördített akadályt a görög mentőprogram elé, Németország segíthet a görögökön. A hír érkeztével enyhe kockázatvállalási hullám bontakozott ki, az euró/dollár 1,41 fölé szökkent, míg az euró/forint árfolyam rövid időre 275 alatt is járt, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

A 275-ös szint úgy tűnik, hogy komolyabb támasz-szintnek minősül, nem is sikerült a forintnak alatta zárni tegnap. Ma reggel a német pénzügyminiszter nyilatkozott egy rádióadásban, hogy Németország kész segítő kezet nyújtani a helléneknek, de Athénon múlik, hogy a felé támasztott követelményeket teljesíti-e, vagy sem.

Wolfgang Schauble leszögözte, ha Görögország nem tud eredményt felmutatni, akkor a részletei visszatartásra kerülhetnek. A miniszter az olaszokat is sürgeti, hogy a megszorításokhoz minél hamarabb fogjanak hozzá. Ma az Európai Központi Bank sajtótájékoztatójáig oldalazó mozgást végezhet az euró/forint árfolyama, a Trichet beszéd viszont felpezsdítheti a devizapiacokat – vélekedett Karsai Péter.

„Erős dollár, gyenge euró várja az EKB kamatdöntése utáni sajtótájékoztatót, 10 nappal ezelőtt 1,45 volt az euró/dollár, tegnap pedig már az 1,40 alatti szintet kóstolgatta. Ma is inkább az 1,40-hez közelebbi árfolyamok lesznek valószínűk, a 2 éves görög állampapírok ma is rekord magas hozammal forognak, már 55 százalék feletti hozamot fizet a 24 hónapos kötvény” – emeli ki a közgazdász.

Hangsúlyozza, a mai EKB kamatdöntésen nem várható, hogy változtatnának az 1,5 százalékos alapkamaton, a hamarosan leköszönő elnök várhatóan beszélni fog a növekedési kilátásokról, az olasz kötvényvásárlásokról, és persze a görögökről.

Délután fél háromtól kiderül, hogy miként reagál a piac Trichet úr mondandójára. Az EKB sajtótájékoztató után hosszabb távon, a szeptember 20-21-én esedékes, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságénak ülését követő bejelentés(eke)t fogják a kereskedők várni, talán mégiscsak lesz valamiféle gazdaságösztönzés a Fed részéről, írta Karsai.

„Az árfolyamküszöb bevezetése óta meglehetősen unalmassá vált a frank/forint keresztárfolyama, a magas volatilitás már a múlté, ma 227-229 körüli frank/forint árfolyam várható” – zárta elemzését a Commerzbank közgazdásza.

forint Frank EKB Trichet karsai péter Fed Commerzbank árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek