Pénz- és tőkepiac

Vad rali a Wall Streeten

A Wall Street három napja csökkenő tendenciáját egy vad rali törte meg szerdán, miután az európai adósságválság körüli aggodalmak valamelyest enyhültek.

Szerző: Tradenet Global

A német alkotmánybíróság elutasította az uniós segélycsomagok körüli aggodalmakat, így Németország tovább segíti a bajba jutott államokat. A hír hatására az európai piacok 3-4 % körüli növekedést értek el, miután a medvék az elmúlt időszakban erőteljesen lefelé húzták az indexeket. Az elmúlt 3 nap 4 %-os esése után, a Wall Streeten az amerikai piaci szereplők végre picit fellélegezhetnek a bizakodói európai hírek hallatán. A nap végére az indexek 3 %-os pluszban zártak. A pénzügyi szektor növekedett a legerősebben, közel 5 %-al, ugyanakkor, ha az elmúlt három nap teljesítményét vesszük figyelembe, a teljes veszteség 8 %-os.

A ma esti 7 órás televízió beszédében várhatóan Barack Obama elnök be fog jelenteni egy komoly munkahely-teremtő programot, és a tervezett 300 milliárd dolláros adócsökkentést. A kereskedők körében a spekuláció természetesen megindult. A befektetők egyértelműen „long” pozíciókra játszanak (alacsonyabb áron vesznek, és magasabb áron adnak el), a részvények emelkedését várják ugyanis Barack Obama, és Ben Bernanke beszédétől.

Csütörtök: a mai napon egyértelműen a beszédek lesznek a középpontban. A Gazdasági Naplóban találjuk a frissített munkanélküliségi adatokat, melyet várhatóan 400 ezerre frissítenek majd. A piac nyitása előtt az amerikai kereskedelmi mérleg egyenlegét teszik közzé, mely várhatóan 51.5 milliárd dollár. A nyersolaj készletekre vonatkozó adatokat 11-kor hozzák nyilvánosságra. A KR és LULU a zárás után tesz közzé jelentést.

S&P500 (SPY)

A Wall Street úgy látszik, nem fogja újra elérni az augusztusi legalacsonyabb szintet (pedig így a kereskedők másodszor is profitálhattak volna a részvények mozgásából). A nyitás és zárás között egy Gap and Go mozgást láthattunk, a napon belüli kereskedőknek csak azt kellett eldönteniük mikor lépnek pozícióba.

Tegnap olyan napot láttunk, amikor szinte bárki nyerő pozíciót vehetett fel. Az S&P grafikonja egy ritkán megfigyelhető, erős „Morning Star” gyertyát rajzolt. A 1120.34 kitörés egyben az index 1200-as szintjének áttörétést is jelentheti, innentől kezdve pedig a vevőkön múlik, hogy sikerül-e egy hosszabb swinget elérni.

 

Németország Dow Jones S&P long pozíció Wall Street lulu kr adósságválság
Kapcsolódó cikkek