Pénz- és tőkepiac

54 milliós számlák - Külföldre mentenék pénzüket a hazai gazdagok

Felértékelődtek az azonnal külföldre menekíthető pénzügyi befektetések a privátbanki ügyfelek körében. Erről Karagich István, a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója beszélt tegnap egy háttérbeszélgetésen.

A szakember tapasztalatai szerint korábban a privátbanki ügyfelek befektetéseik diverzifikálása, vagy adóterheik mérséklése érdekében vezettek külföldi számlákat. Újabban viszont elsősorban olyan befektetéseket keresnek, amelyeket bármelyik pillanatban egy másik európai uniós országba utalhassák. Ennek oka, hogy olyan politikai, vagy jogi lépésektől tartanak, amelyekre nincs befolyásuk. Karagich István azt is megemlítette, hogy korábban mintegy 10 ezer fő évi 100 ezer eurót küldött el az országból, újabban rajtuk kívül további 30 ezer fő évi 5 ezer eurót utal külföldre.

A Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. által ma ismertetett adatokból az is kiderül, hogy idén nagyon lelassult a privátbanki ügyfelek vagyonának növekedése Magyarországon. A társaság legfrissebb tanulmánya szerint a14 legnagyobb privátbanki szolgáltató által kezelt mindössze 3,95 százalékkal, 2112,7 milliárd forintra nőtt az idei első félévben. Ugyanakkor a náluk vezetett számlák száma 5,98 százalékkal 39 161-re emelkedett, így az egy főre jutó kezelt vagyon átlaga 55 millió forintról 53,95 millió forintra csökkent.

Karagich István cégének a privátbanki szektorról szóló tanulmányának bemutatása kapcsán arról is beszélt, hogy privátbanki szolgáltatók akár a vagyoni limitek csökkentésével is készek bővíteni az ügyfélkört. Ugyanakkor a100 millió forint alatti vagyont a szolgáltatókra bízóknak nincs igénye különleges, vagy kényelmi szolgáltatásokra, és megelégszenek egy egyszerűbb portfólió kialakításával és kezelésével. Mindezt figyelembe véve a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. a jövőben a legalább 50 millió forintot kezeltető ügyfélkört igyekszik majd elkülöníteni és vizsgálni évente rendszeresen készülő tanulmányában.

számla Blochamps privátbank privátbankár külföld
Kapcsolódó cikkek