Pénz- és tőkepiac

A régiós devizákat védik, a forint szenved - Közel a 300-as euró

A mai reggelen 299,25-nél tetőzött az euró/forint árfolyama, már csak egy hajszál választ el bennünket a mágikus, 300-as szinttől. Két és fél év után újra hármassal kezdődhet az euró/forint árjegyzése, amit az EU tétlenkedő politikusainak köszönhetünk, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az Ecofin ülésen tegnap arról volt szó, hogy a görögöknek októberben esedékes 8 milliárdnyi euró utalása késlekedni fog, mert a trojka szakértői várhatóan csak novemberre készülnek el az állásfoglalásukkal, amit az EU mindenképpen meg fog várni. Ez gyakorlatilag a csőd fogalmával lenne egyenértékű, mivel Görögország nem lenne képes az EU-IMF-EKB segély hiányában refinanszírozni a lejáró hiteleit – mutat rá Karsai Péter.

Régiós összehasonlításban a forint sínyli meg leginkább a történteket – írja az elemző. „A zloty mögött ott áll a lengyel jegybank, tartósan 4,40-hez szegezve az euró/frank árfolyamot. Az euró/korona és az euró/lej árfolyama stabil, a csehek jó fundamentumokkal, a románok pedig IMF szerződéssel rendelkeznek, ami védi őket valamelyest az árfolyamgyengüléstől” – sorolja a régiós devizák ereje mögött álló okokat Karsai.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter tegnap az EFSF alap feltőkésítése ellen szólt fel, ez is azt mutatja, hogy nincs konszenzus az EMU pénzügyminiszterei között. Ma is még tárgyalnak, egyezkednek az EU politikusai, megvitatják a lehetséges verziókat, kimeneteleket, de gyors, hatékony megoldásra ezúttal sem számítunk. Mindez a dollárt jó formába hozza, az eurót pedig lejtőre küldi – írja az elemző.

„Ma hajnalban az eduró/dollár árfolyama áttörte az 1,32-es szintet, a dollár/forint esetében pedig már 227-es szintet is elhagytuk. További dollárerősítő tényező, hogy csökkennek a növekedési kilátások – a Goldman Sachs elemzése szerint a világ bővülése 3,9 helyett idén 3,8 százalékkal fog nőni, jövőre viszont szemben az eddigi 4,2 százalékkal szemben már csak 3,5 százalékos bővülés várható. A Standard & Poors is előrukkolt egy nyilatkozattal ma reggel, hogy egyre növekszik annak az esélye, hogy az eurózóna recesszióba esik a közeljövőben. A zöldhasú jó ideig favorit lehet tehát az euróval és más főbb devizákkal szemben is” – vélekedett.

Meglátszik a frank/forint árfolyamán is a magas euró/forint kurzus, 246-nál jár a frank/forint, ami lassan egy havi csúcsot jelent – zárul a kommentár.

forint EMU Frank EKB IMF zloty dollár S&P EFSF euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek