Pénz- és tőkepiac

A svájci jegybank tovább segítheti a frankhiteleseket

A Svájci Nemzeti Bank emelheti az 1,2-es árfolyamküszöböt az euróval szemben – vélekednek a JP Morgan közgazdászai. A piaci szereplők várakozása szerint is emelkedhet a minimális árfolyam, mert távolodni látszik az 1,2-es szinttől a kurzus, miközben a nemzetközi hangulat érdemben nem javul.

A svájci frank tovább gyengült, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szeptember 6-án minimális célárfolyamot határozott meg az euróval szemben 1,2-es szinten, vagyis gyakorlatilag az euróhoz kötötte a fizetőeszköz árfolyamát.

A nemzetközi környezet nem javult érdemben, így a frank gyengülése ezzel nem magyarázható. A befektetők azonban aggódhatnak, hogy az SNB megemeli az 1,2-es árfolyamküszöböt, amellyel kapcsolatban számos spekuláció elterjedt a piacon.

Emlékezetes, szeptember 6-án, az SNB bejelentése után pillanatok alatt 1,1-ről 1,2-re változott az euró/frank, amelynek hatására 250 forintról 230 alá olvadt a svájci frank ára. A piaci szereplők nem is támadták az árfolyamot, még borongósabb nemzetközi hangulatban sem, mert biztosak lehettek abban, hogy az SNB-vel találkoznak szembe a devizapiacon.

„A frank erősödése valószínűleg korlátozott, mivel a központi bank árfolyamküszöböt állított fel” – vélekedtek az UBS AG valutastratégái. Philipp Hildebrand, az SNB elnöke korábban azt mondta, a központi bank elszánt, és korlátlan mennyiségben vásárolhat devizát, hogy megvédje a küszöböt. Az alpesi devizát 1,23-as szint felett jegyzik az euróval szemben kedden.

A svájci frank menedékszerepe egyértelműen enyhült – mondta Beat Siegenthaler, az UBS szakértője a Bloombergnek. „Egyértelmű, hogy az 1,2-es szintet védeni fogják” – tette hozzá.

A JP Morgan Chase & Co privát banki szektorának elemzői szerint az SNB 1,30-ra növelheti az 1,20-as eddigi árfolyamküszöböt. Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy a jövőben felfelé módosítja az árfolyamküszöböt a központi bank – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Childe-Freeman, a JP Morgan Private Bank stratégája. Nemrég az 1,25-ös árfolyamot említettük, mint lehetséges felső határ, azonban ezen a szinten a svájci frank még mindig erősen túlértékelt lehet. Ehelyett a monetáris hatóságok az ambiciózus 1,30-as célt határozhatják meg – tette hozzá.

frankhitelesek Frank árfolyamküszöb alpesi deviza svájci frank SNB árfolyam
Kapcsolódó cikkek