Pénz- és tőkepiac

Adókedvezményt kérnek a biztosítók, mit mond Orbán? - videó

A biztosítási szektor egyik legnagyobb problémája a növekedés hiánya. Gyakorlatilag nincs növekedési potenciál – mondta el a szervezet mai konferenciáján Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke, aki több olyan kitörési pontot is megnevezett, amelyekben a kormányzattal való közös nevezőre jutás komoly lökést adhatna a szektornak.

Ilyen az alulbiztosítottság csökkentése mind a kkv-szektorban, mind pedig a lakossági területen, például egy, a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére irányuló normatív támogatási rendszer kialakításával. Legalább ennyire fontos lenne az egészségbiztosítási terület szabályozása is, így annak pontos definiálása. A MABISZ elnöke szerint van a magyar biztosítási szakma előtt, hiszen az Európai Unióban átlagosan tízszer akkora az egy főre jutó életbiztosítási díjbevétel, és legalább négyszer akkora a nem-élet biztosítási piac is, mint Magyarországon.

A hosszú távú megtakarításokat a magánszemélyeknél adókedvezménnyel, a vállalati díjfizetőknél pedig adómentességgel ösztönözné a biztosítási szakma. Az utóbbi azt jelenti, hogy a cégek által az alkalmazottaiknak fizetett életbiztosítás béren kívüli juttatásként bizonyos összegig adómentes lenne. A tartós lakossági megtakarításokat kamatadó kedvezménnyel ösztönözné a MABISZ.

A biztosítók jelenleg 1 000 milliárd forint értékű állampapírral rendelkeznek, míg 2007-ben az állomány még meghaladta az 1 200 milliárdot. Kisbenedek Péter úgy vélte, hogy ha a biztosítási piac újra fellendül, az állam kifejezetten a biztosítók részére bocsáthatna ki hosszú lejáratú kötvényeket, amelyek segítségével például a bérlakásépítés is finanszírozható lenne.

A biztosítási szektor meghatározó minden gazdaságban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve: a biztosítási szektornak van jövője, dacára annak, hogy nehéz helyzetben van. Ha a gazdaság talpon marad, és megerősödik, abban fontos szerepük lesz a biztosítóknak.

Mint mondta, biztos, hogy lesz élet a válság után. Meg kell szabadulni több súlyos tehertől. Az megfojt családot is, államháztartást is. Hitelellenesség, bankellenesség nincs Magyarországon, tisztességes feltételekkel nyújtott, értékteremtésre szolgáló hitelekre szükség van. Meg kell viszont barátkozni a gondolattal, hogy azt a pénzt, amit elköltünk, előbb vagy utóbb meg kell keresni. Minden eszközzel elejét kell venni a családok és az ország további eladósodásának. 82 százalékos GDP-arányos államadósságról le tudunk menni 73 százalékra – ez Európában egyedülálló.

Volt olyan politikai irányzat, amely azt mondta: munka nélkül is lehet gyarapodni. Akik dolgoztak, büntetést kaptak: adórendszer, bürokrácia formájában. Ez a politika a munka státuszát aláásta. Ezért nehéz rávenni több százezer embert arra, hogy állami támogatás helyett részt vegyenek a Start Munka programban.

 

Mabisz biztosító államkötvény adókedvezmény biztosítás Kisbenedek Péter
Kapcsolódó cikkek