Pénz- és tőkepiac

Csepi: "Nem lopták el" a magyar cukoripart a privatizációval

A törvényeknek, a vagyonpolitikai irányelveinek és a szakmai, valamint jogi közvélekedésnek megfelelően járt el az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) a cukoripari cégek privatizációja során” – jelentette ki Csepi Lajos, a magánosítást vizsgáló parlamenti bizottságban.

 Az egykori szervezet ügyvezető igazgatója hozzátette: az ÁVÜ már csak akkor lépett közbe a nyolcvanas évek vége óta zajló privatizációs folyamatba, amikor arról kiderült, hogy morálisan megkérdőjelezhető módon értékesítettek az állami vállalatok egyes vagyonelemeket.

„Erről az időszakról Martonyi Jánost kellene a bizottságnak meghallgatnia, aki 1988-tól kormánybiztosként készítette elő ezeket a szerződéseket” – vetette fel Csepi, majd kijelentette: az állami értékesítésekor a munkahelyek megtartása érdekében fel kellett vállalni olyan kompromisszumokat, amelyek normális körülmények között nyilvánvalóan nem vállalhatóak, de „akkor nem voltak normális körülmények”. Kedden hallgatták volna meg a külügyminisztert is, ám ő Szaúd-Arábiában tartózkodott.


Raskó: A termelők kiszálltak

A privatizáció nyomán a külföldi befektetők 100 milliárdnyi fejlesztést hajtottak végre, így érheti el Magyarország cukorkvótája a 400 ezer tonnát – mondta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Az ÁVÜ igazgatótanácsának a tagja hozzátette: a magyar kézben maradt gyárak tönkrementek, mert nem tudták finanszírozni a fejlesztéseket. Utóbbiak pedig azért szűntek meg, mert a termelők EU-támogatásért feladták a cukorrépa termesztését – tette hozzá.


Szaúd-Arábia cukoripar privatizáció ávü cukor
Kapcsolódó cikkek