Pénz- és tőkepiac

Manipulálták a kamatokat? - Vizsgálódik az EB

Az Európai Bizottság több nagy banktól is iratokat kért be kedden, annak a nemzetközi vizsgálatsorozatnak a keretében, mely arra próbál fényt deríteni, hogy is határozzák meg az irányadó kamatokat.

Az Európai Bizottság az európai irányadó bankközi kamatláb, vagyis az Euribor manipulálhatóságát vette górcső alá - írta a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A 44 bank adataiból számított bankközi kamatláb több ezer milliárd eurónyi és kamatát határozza meg.

Az Euribort érintő vizsgálat egy szélesebb körű, Európában, az Egyesült Államokban és Japánban már több mint egy éve tartó nyomozás keretében zajlik. Utóbbi célja az volt, hogy kiderüljön, vajon a bankok képesek-e manipulálni a szélesebb körben használt londoni bankközi kamatlábat, népszerűbb nevén Libort.

Az Euribor számítását 44 bank zárt rendszerben küldött adataiból minden nap a Reuters végzi. (A bankok által délelőtt megadott adatokból a legalacsonyabb és a legmagasabb kamatlábak 15%-át figyelmen kívül hagyják, a többiből egyszerű számtani átlagot számolnak és három tizedes jegyig kerekítik, majd délelőtt 11 órakor közzéteszik, a felhasznált kamatlábakkal egyetemben.) Hogy pontosan mely bankoknál tett látogatást a kamatláb-meghatározással kapcsolatban az Európai Bizottság, nem lehet tudni, ugyanakkor a WSJ forrásai szerint egy nagy francia és egy nagy német pénzintézet is érintett az ügyben. Az összehangolt vizsgálatok Londonban és több európai nagyvárosban egyszerre zajlottak.

"Inkább látogatás volt, mint rajtaütés" - mondta egy londoni bank vezető beosztású alkalmazottja. A Bizottság váratlanul megjelent küldöttsége információkat szeretett volna az Euriborral kapcsolatban, így beinvitálták őket az épületbe.

Az Európai Bizottság hivatalos személyeinek joga van belépni a bankok épületébe és iratokat átvizsgálni a törvénysértésekkel kapcsolatban. A mostani váratlan látogatások azonban inkább csak annak az összehangolt erőfeszítésnek a részei, hogy a Bizottság jobban megértse az Euribor alakításának menetét.

Cedric Quemener, az Euribor adminisztratív feladatait intéző brüsszeli Euribor EBF menedzsere szerint nincs ok az aggodalomra a vizsgálatokra a kamatlábbal kapcsolatban. Az Euribor árfolyamát ugyanis meglehetősen sok bank határozza meg, így sokkal nehezebb manipulálni, mint a 15 bank által megadott adatokból számított Libort.

A vizsgálatok keretében arra is megpróbálnak fényt deríteni a Bizottság emberei, vajon precízen adják-e meg hitelkamataikat a bankok. A Libor esetében ugyanis felmerült olyan gyanú is, hogy a bankok túl alacsony kamatlábakat adtak meg, hogy ezzel jobb helyzetbe kerüljenek riválisaiknál és becsábítsanak olyan ügyfeleket is, akiket egyébként a konkurencia túl rizikósnak talált.

További vizsgálat tárgyát képezi, hogy manipulálták-e a bankok a kamatokat annak érdekében, hogy a kereskedőik által kötött határidős devizaügyletek kifizetődőek legyenek.

vizsgálat Európai Bizottság euribor kamatláb LIBOR
Kapcsolódó cikkek