Pénz- és tőkepiac

Merkelék mélybe küldték a részvényeket

Egy hete nagyon úgy tűnt, az európai adósságválság megoldását szolgáló pénzügyi tervek végre a végső, megvalósítási fázisba érnek. Az utóbbi 2 hét növekedése egyértelműen az adósságválság megoldásával kapcsolatos pozitív hangulatnak volt betudható.

Szerző: Tradenet Global

Tegnap megszakadt ez a jó széria, a Wall Street közel 2 %-al csökkent. Az eladók Angela Merkel bejelentésének hatására léptek akcióba, a német kancellár aggodalmát fejezte ki a terv tényleges megvalósításával kapcsolatban. A válság megoldását az október 23-ai brüsszeli csúcstalálkozótól várták, ennek hatására az S&P500-at az elmúlt 2 év legmagasabb szintjét érte el. A német pénzügyi miniszter, Wolfgang Schäuble szerint ezek a várakozások túl optimisták egyelőre.

Október 3.-a óta, amikor is az indexek éves mélypontjukon zártak, a tegnapi kereskedési nap volt a legrosszabb. A befektetők, akik a múlt héten végigülték a 6 %-os emelkedést realizáltak, tegnap a mélybe küldték a részvényeket. A középpontban továbbra is az európai helyzet áll, az amerikai cégek harmadik negyedéves jelentései mellett. Tegnap a Citigroup (C $27.93 -1.65%) a jó jelentés ellenére is a piaccal együtt csökkent. Az index-ek közel 2 %-os csökkenést értek el, ami megközelíti a napi legalacsonyabb szintet.

A Wells Fargo (WFC $24.42 -8.44%) az elmúlt 2 hónap legnagyobb, illetve az elmúlt két év második jelentős csökkenését szenvedte el. Az összes szektor közül, a pénzügyi teljesített tegnap a leggyengébben, 3.3 %-os csökkenéssel. A ma reggel jelentést közreadó Goldman Sachs (GS $96.90 +0.18) ért el kisebb nyereséget. A tech szektor 1.8 százalékos csökkenéssel zárt. A múlt pénteki csúcs érték után, az IBM (IBM $186.59 -2.07) részvényei is erősen zuhantak.

Kedd: a mai napon több nagy cég is pénzügyi jelentést tesz közzé (köztük négy Dow cég is). A nyitás előtt a Bank of America (BAC), Coca Cola (KO), Goldman Sachs (GS) és a Johnson & Johnson tesz közzé jelentést. A zárást követően az Apple (AAPL), Cree (CREE), Intel (INTC), Juniper (JNPR) és a Yahoo (YHOO) jelent pénzügyi helyzetéről. A termelői árindex (PPI) esetében 0.3 %-os csökkenés várható. A nyitás előtt a kiskereskedelmi raktárkészletek jelennek meg. 10 órakor az NAHB add közre jelentést, 13 órakor beszél Bernanke Bostonban.

S&P500 (SPY)

A csökkenés csak idő kérdése volt. Múlt pénteken az SPY kis híjján elérte a 123.50-es szintet, ami 200 mozgóátlag mellett egyben az augusztusi legmagasabb érték, és egy komoly ellenállási szint is volt. Várhatóan az első támasz 119-nél alakulhat ki 50-es mozgóátlag mellett (innen nem kizárt egy erős mozgás lefelé, 107.43-as támaszpontig).

Bernanke schauble Apple Merkel tradenet adósságválság Goldman
Kapcsolódó cikkek