Pénz- és tőkepiac

Nem lesz tőkegondja az Erstének és a Raiffeisennek

Teljesíthető kihívást jelent az érintett osztrák bankok számára a feltőkésítés - írta csütörtökön kiadott közös közleményében az Osztrák Pénzügyi Felügyelet (FMA) és az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB).

Az osztrák bankok közül az Erste Bank, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) és az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) szerepel a hetven európai pénzintézet között. Az osztrák bankokra összesen 2,9 milliárd euró jut az EBA számításai szerint. Az EBA leszögezte, hogy a legnagyobb hányad az ÖVAG-ra esik, s hogy ez formális számításként értendő, mert a pénzintézet olyan átszervezési folyamat alatt áll, amelynek a végén nem számít majd a nemzetközileg tevékeny európai bankok közé. A legutóbbi európai banki stressz-teszten az Erste tőkemegfelelési mutatója 8,1 százalék, a Raiffeisené 7,1, az ÖVAG-é 4,5 százalék volt.

Az osztrák bankok közvetlenül csak kis mértékig érintettek az államadósság-problémákban, de részt vesznek a közös tőkemegerősítési intézkedésekben - mutatott rá Ewald Nowotny az osztrák jegybank elnöke. Nowotny hozzátette, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos biztosítani a hitelezés stabilitását.

A bankoknak a november folyamán megállapítandó végleges számok alapján kell feltőkésítési tervet bemutatniuk. A kilenc százalékos tőkemegfelelési mutatót a jövő év júniusának végéig kell teljesíteniük. A megállapodás értelmében ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk. Ha ez nem megy, akkor a nemzetállami költségvetéseknek, s harmadik lehetőségként lehet európai pénzt igényelni - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Az euróövezeti vezetők kompromisszumra jutottak a bankszektor képviselőivel a velük szemben fennálló - mintegy 100 milliárd eurót kitevő - görög felének leírásáról is.

 

tőke Nowotny Erste Raiffeisen osztrák bank jegybank
Kapcsolódó cikkek