Pénz- és tőkepiac

Orbán: A volt kormányok miatt nem akarnak dolgozni több százezren

A biztosítási szektor meghatározó minden gazdaságban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján. A biztosítási szektornak van jövője, dacára annak, hogy nehéz helyzetben van. Ha a gazdaság talpon marad, és megerősödik, abban fontos szerepük lesz a biztosítóknak. Európában mindenki egyetlen kérdésre keresi a választ: van-e élet a válság után?

Az EU összehívta a miniszterelnöki csúcsot a hétvégére. A magyar emberek jobban tűrik a válságot, mint az európaiak többsége, mert hozzá vannak szokva. Rendszerváltás: elvesztettünk 1,5 millió munkahelyet, most viszont 34 ezerrel nőtt éves szinten a munkahelyek száma, és a bérek is emelkedtek.

1998-ban három hónapja alakult meg a magyar kormány, amikor kitört az orosz válság, három év múlva mégis Magyarország lett a legígéretesebben fejlődő ország. Erőt lehet meríteni a múltból. Előbb-utóbb minden válság véget ér. Az emberek ennek ellenére hajlamosak arra, hogy elveszítsék a reményt, sokan vészmadárkodnak, pedig a válság el fog múlni. Az ország legfőbb ellensége nem a válság, hanem a reménytelenség, ennek leküzdéséért kell küzdeni.

Biztos, hogy lesz élet a válság után. Meg kell szabadulni több súlyos tehertől. Az megfojt családot is, államháztartást is. Hitelellenesség, bankellenesség nincs Magyarországon, tisztességes feltételekkel nyújtott, értékteremtésre szolgáló hitelekre szükség van. Meg kell viszont barátkozni a gondolattal, hogy azt a pénzt, amit elköltünk, előbb vagy utóbb meg kell keresni. Minden eszközzel elejét kell venni a családok és az ország további eladósodásának. 82 százalékos GDP-arányos államadósságról le tudunk menni 73 százalékra – ez Európában egyedülálló.

Volt olyan politikai irányzat, amely azt mondta: munka nélkül is lehet gyarapodni. Akik dolgoztak, büntetést kaptak: adórendszer, bürokrácia formájában. Ez a politika a munka státuszát aláásta. Ezért nehéz rávenni több százezer embert arra, hogy állami támogatás helyett részt vegyenek a Start Munka programban.

Magyarország talán több reményt tud adni, mint Európa már országai, mi ugyanis kifelé megyünk a válságból, csökken az államadósság. 85 százalék körüli államadósságnál még vissza lehet menni a fenntartható pályára, de van, ahol kétszer ekkora az adósság. Már a hétvégén születhetnek fontos és jó döntések az Európai Unióban, de az unió gazdasági válságát nem mi fogjuk megoldani. Jó remény van viszont arra, hogy nem lesz több időhúzás és késlekedés.

Orbán hangsúlyozta: Közép-Európa lehet a válság után Európa gazdaságának motorja. Magyarországnak pedig jók a lehetőségei, hiszen kétharmados kormányzással strukturális átalakításokra lehet képes. Ennek egyik eredménye, hogy egyensúlyba kerül a nyugdíjkassza, és ez a cél az egészségkasszával is. A miniszterelnök kifejtette, 2,8 százalék alatt kell tartani az államháztartás hiányát annak érdekében, hogy az államadósság csökkenjen.

Megköszönte a biztosítóknak, hogy áldozatot hoztak a magyar gazdaság érdekében. Az egészségbiztosításokról szólva kiemelte, hogy erősíteni kellene az egészségbiztosítások magán lábát, és munkáltatói nyugdíjbiztosításokat is. A baleseti adóról szólva a miniszterelnök kiemelte: annak célja az egészségkassza egyensúlyba hozása.

strukturális reform Mabisz Orbán Viktor biztosító adó válság gazdaság motorja
Kapcsolódó cikkek