Pénz- és tőkepiac

Raiffeisen-vezér: Csak Magyarországon látok problémát

A Raiffeisenbank International (RBI) vezérigazgatója egyelőre nem kívánta megerősíteni azt az elemzői számítást, miszerint a bank éves nyeresége eléri a 940 millió eurót.

A Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági lapnak nyilatkozva Herbert Stepic rámutatott, hogy az  ide második félév jelentősen rosszabbul alakul, mint az első. Mindazonáltal a cégvezető pozitív éves eredménnyel számol.

"Kelet-Európa lényegében igen jól teljesít - hangoztatta. "Valójában csak egy probléma létezik, ez pedig Magyarország" – szögezte le Stepic, hozzátéve, hogy az első félévben 100 millió euró összegű kiigazítást tett szükségesség a magyarországi gazdasági környezet, azt pedig egyelőre nem lehet tudni, hogy a második félévben mekkora összegre lesz szükség. A vezérigazgató szerint annyi biztos, hogy a következő hat hónap még rosszabb lesz. A vezérigazgató a lap kérdésére válaszolva kiemelte, hogy nincs szükség a CDS-ek miatt további leírásokra, mivel azokat már beárazta a bank.

A Raiffeisen Bank International (RBI) korábban közölte, hogy további jelenős tartalékképzéssel számol a magyarországi nehéz piaci környezet miatt, de várhatóan ennek ellenére nyereséges lesz az idén. a magyar országgyűlés által megszavazott új törvény miatt hozzávetőleg 100 millió euró összegű céltartalékot kell képeznie (feltételezve, hogy a törvény által biztosított végtörlesztési lehetőség eredményeképpen a teljes kinnlevő devizahitel körülbelül 30 százalékban visszafizetésre kerül).

Az RBI arra számít, hogy Magyarország kedvezőtlen piaci körülményei miatt további jelentős céltartalék-képzésre is szükség lesz. Erről 2011. november 24-én, az RBI harmadik negyedéves eredményeinek közzétételekor állnak majd rendelkezésre részletesebb adatok.

Raiffeisen Magyarország tartalék rbi CDS
Kapcsolódó cikkek