Pénz- és tőkepiac

Visszatért a medve a Wall Streetre

Az utolsó negyedév első kereskedési napját erős eladói nyomás jellemezte. A vezető indexek jelentősen csökkentek, a Wall Street elérte a 2011-es év legalacsonyabb szintjét.

Szerző: Tradenet Global

Az S&P500 19,4 %-ot esett az április 29-ei legmagasabb szint óta. 20 %-os esés esetén egyértelműen medve piacról beszélhetünk, ami a 2009. március óta tartó bika piacot töri meg. A részvények az elmúlt 3 év egyik legnehezebb hónapját zárták, várhatóan az eladók lendülete nem fog megtörni a következő időszakban.

A tegnapi kereskedés gap down-al indult, negatív tartományban. A piaci szereplők egyik szemüket folyamatosan az európai eseményeken tartják. Görögország elismerte, hogy nem tudják tovább csökkenteni a költségvetést, ami alapfeltétele lenne a további segélycsomagok utalásának.

A piacok esetében az európai események hasonló negatív láncreakciót indítottak el, mint a 2008-as Lehman Bros. csődje anno. A délelőtt közzétett gazdasági adatok hatására csak kevés vevő volt aktív. A feldolgozó ipari ISM index a várt 50.5 ponthoz képest 51.6-os szinten zárt. Az építőipari kiadások a várt 0.5 %-os csökkenéshez képest, az augusztusi 1.4 %-ról 1.3 %-ra csökkentek.

A részvények nem tudták tartani a reggeli emelkedést, néhány percig tartózkodtak csak pozitív tartományban, ezt követően egy erős csökkenés indult, mely kitartott a napi végéig. A legnagyobb csökkenést a pénzügyi szektor élte meg, a maga 4.5 %-os esésével.

Kedd: Vajon az Apple (AAPL) megmenti a Wall Streetet? Az Apple várhatóan ma jelenti be az iPhone5-re keresztelt új modelljét. Az új ügyvezető, Tim Cook vezette cég életében egy kivételes alkalom lesz a mai, mely várhatóan egy időre elteri a befektetők figyelmét az aggasztó európai helyzetről. A kereskedést Bernanke, a Fed elnökének Gazdasági Bizottság előtt várható mai beszéde is befolyásolni fogja.

S&P500 (SPY)

Rendkívül erős volt az eladói nyomás az elmúlt 2 hónapban. Az utolsó augusztusi 110-es mélypontról az index többször is megpróbált kitörni, az  eladók azonban megakadályoztak minden kísérletet. Az utolsó jelentősebb támasz szinten túlmenve, a SPY elérte a 2011-es év legalacsonyabb szintjét. Öt egymást követő napon az index piros gyertyákat rajolt, a napközben elért nyereség szinte minden alkalommal eltűnt a nap végére. A következő szint várhatóan 102-nél lesz, ami a 2010-es év legalacsonyabb pontja volt, magában foglalva 50 %-os Fibo korrekció mellett a 2009 márciusától 2011 májusáig tartó időszakot.

Apple S&P spy Wall Street tradenet iPhone
Kapcsolódó cikkek