Pénz- és tőkepiac

Jön a Fekete Péntek

A Wall Street az elmúlt két hónap legrosszabb hetét zárta a 45. héten. Pénteken a befektetők első sorban az európai és amerikai politikusok megnyilvánulásaira vártak az európai adósságválsággal kapcsolatban.

Szerző: Tradenet Global

Október végén az S&P500 elérte az idei legmagasabb értéket, azóta viszont nem történt jelentős elmozdulás, egy szűk sávban kereskednek a részvényekkel, ami hol pozitív, hol negatív mozgásokat eredményez. Az európai helyzet lefelé, míg ezzel szemben az javuló amerikai gazdasági adatok felfelé húzzák a részvények értékeit. Az elmúlt hetekben első sorban az amerikai cégek profit jelentései húzták felfelé a piacokat, a rossz hír az, hogy a jelentés időszak végére értünk.

A múlt héten a kereskedői óriás, Walmart (WMT) tett közzé jelentést, a SPY viszont 1.5 %-os csökkenést könyvelt el. Pénteken a pénzügyi szektor érte el a legjobb teljesítményt, 0,5 %-os növekedéssel (zárójelben azért megjegyezzük, hogy a szektor heti teljesítménye – 5 %). Pénteken a lejáró opciók is hozzájárultak a piac bizonytalanságához. Az összes indexre elmondható: a múlt héten az elmúlt 2 hónapot tekintve, a legrosszabb teljesítményt könyvelték el. A Dow 2.94, a SPY 3.81, míg a Nasdaq 3.97 százalékponttal csökkent.

47. hét: a Hálaadás napja miatt rövidített kereskedési hét lesz. Csütörtökön az összes piac zárva tart, pénteken pedig a NYSE korábban fog bezárni. Az ünnep miatt várhatóan kisebb kereskedési volumen mellett fog menni a kereskedés, jelentősebb mozgással a jövő héten számolhatunk. A befektetők a héten egy sor fontos, az USA gazdaságának jelenlegi állapotával kapcsolatosan megjelenő adatra fognak majd figyelni: a gyári megrendelések, újonnan benyújtott munkanélküli kérelmek, a magán szektor fogyasztása állnak majd a befektetők érdeklődésének a középpontjában. A jövő héten indul várhatóan a „Fekete péntekként” ismert vásárlói láz, a karácsonyi vásárlói szezon kezdetét jelölve, ami a kereskedők legjobb napja az évben.

S&P500 (SPY)

A piac kritikus állapotban van, az elmúlt két napban a vevők nem tudtak elegendő támogatást adni, az index újfent a 200-as mozgóátlag alá ment. A következő időszakban fontos lesz, hogy a SPY milyen mozgóátlagokat fog majd érinteni. A technikai minták az elmúlt hetekben nem támogatták a kereskedőket. A 121.23-as szint alá történő csökkenés révén kirajzolódna a fej-váll alakzat napi charton nézve, ami egy agresszív eladási hullámnak a jele is lehet. Az első támasz 119-nél lehet, ha további csökkenés áll fenn, az index könnyen elérheti az éves mélypontját 107-es szintnél.

Fekete Péntek kereskedés S&P tradenet Nasdaq
Kapcsolódó cikkek