Pénz- és tőkepiac

Kevesebb adósságpapírt adtunk el - Mit mond az ÁKK?

Az Államadósság Kezelő Központ a tervezettnél kevesebb 12 hónapos kincstárjegyet értékesített, miközben a lefedettség közel kétszeres volt.

A tervezett 40 milliárdos kibocsátási tervhez képest az Államadósság Kezelő Központ 10 milliárddal kevesebb, 30 milliárd forintnyi 12 hónapos kincstárjegyet értékesített. Az elsődleges forgalmazók 77,35 milliárd forintnyi papírra nyújtottak be ajánlatot, amely közel kétszeres lefedettségnek felel meg az eredeti tervhez képest, így a kereslet kielégítőnek mondható.

A hozamok 7,22 és 7,35 százalék között szóródtak az elfogadott ajánlatok közül, az áltagos hozamszint 7,29 százalékon alakult. A tegnapi másodpiaci referenciahozamhoz képest 4 bázispontos csökkenés tapasztalható. Ugyanakkor 22 bázispontos hozamemelkedés történt a két héttel ezelőtti, hasonló futamidejű kibocsátás átlagos hozamszintjéhez képest.

„Két oka van annak, hogy 10 milliárd forinttal csökkentettük a kibocsátási mennyiséget a tervhez képest” – mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Online-nak.

Egyrészt, az állam likviditási helyzete kedvező, vagyis a költségvetésnek nem volt szüksége arra, hogy az összes kincstárjegyet eladjuk. Másrészt, az adósságkezelő törekedett arra, hogy ne alakuljon ki nagy különbség az áltagos és a maximális hozam között – mondta Borbély László András. Hozzátette: a különbség az átlagos és a maximális hozam között 6 bázisponton alakult.

Úgy látszik, hogy a piaci szereplőknél a rövid futamidejű kamatok alakulását illetően érzékelhető egyfajta bizonytalanság, amely leginkább a 12 hónapos kincstárjegyeknél mutatkozik meg – fejtette ki az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK változó kamatozású 5 éves lejáratú államkötvényeket is értékesített. Több mint háromszoros túljegyzés mellett (16,7 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be) az eredetileg tervezett mennyiségben, 5 milliárd forintnyi papírt dobott piacra az adósságkezelő.

Borbély László András államadósság adósság ÁKK kincstárjegy adósságkezelő
Kapcsolódó cikkek