Pénz- és tőkepiac

Megtorpant az őszi lendület a tőzsdén

Az októberi fellendülés után a múlt hónapban megtorpantak a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. Ezúttal elsősorban az európai adósságválság továbbterjedése miatti kockázatok tartották vissza a vásárlástól a befektetőket.

Novemberben csekély mértékben, mindössze 0,20 százalékkal, 17634,68 pontra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe. A jelentős nyári visszaesés után októberben azért drágultak a részvények világszerte, mert a legnagyobb tőzsdecégek jobb harmadik negyedévi eredményekről számoltak be, mint amilyeneket a korábban a befektetők vártak.

A múlt hónapban a görög adósságválság továbbterjedése állította meg a részvényárak emelkedését – mondta a Világgazdaságnak Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Görögország után Olaszországnál is megkérdőjeleződött, hogy kötvénykibocsátással tudja-e finanszírozni a gazdaságát, valamint a francia és a belga kötvények hozama is rekordszintre emelkedett.

A hónap végén mindezt részben ellensúlyozta, hogy Görögországban és Olaszországban politikai váltás történt, és tegnap több jegybank összehangolt lépéssel bővítette a világ pénzpiacainak likviditását, ez jelentős mértékben elősegítheti az államkötvények vásárlását és a vállalkozások hitelezését világszerte. Novemberben a Rába papírjai drágultak a legnagyobb mértékben annak köszönhetően, hogy az állam 815 forintos áron fel akarja vásárolni a cég papírjait. A novemberi nyertesek közé tartoznak az Est Media és a Mol részvényesei. Gabler Gergely szerint az Est Media részvényei azért drágultak, mert a cég jó nyereséget ért el a Sziget Fesztiválon és megvált több kockázatos érdekeltségétől. A hazai olajipari cég papírjainak árfolyamát pedig az emelkedő olajár és a társaság sikeres kurdisztáni olajtalálatai hajtották fel az elemző szerint.

A hónap vesztesei közé tartozott az OTP és az FHB. A bankokat egyrészt az európai adósságválság közvetlenül veszélyezteti, másrészt a végtörlesztés és a forintgyengülés miatt jelentős veszteségekkel kell számolniuk. Gabler Gergely szerint már hónapok óta nagy a különbség a helyzet megítélésében az elemzők és a befektetők között. Míg az elemzők a gazdasági kilátások romlása miatt nagyon lassú gazdasági fejlődést várnak, addig a befektetők visszaesésre számítanak. Mivel a részvényárfolyamok a befektetők nézeteit tükrözik, a megvalósulása már beárazódott. Az elemző ezért úgy véli, ha a befektetők várakozásai valósulnak meg, akkor a részvényárak csak kismértékben gyengülnek tovább; ám ha az elemzők számításai jönnek be, akkor érdemben drágulhatnak a részvények.

Novemberben szűk sávban és az európai tendenciáknak megfelelően alakultak a magyar részvények árfolyamai – mondta lapunknak Kuti Ákos, az Equilior Befektetési Zrt. vezető elemzője. Szerinte az ország leminősítése, az attól való félelem miatt már a hónap elején fokozatosan beépült az árfolyamokba, ezért a hónap végén már kevésbé csökkent a papírok értéke. Az elemző a mostani piaci helyzetben a részvényárak szolid emelkedését várja. Szerinte a Mol és az MTelekom részvényei bizonyulhatnak jó befektetésnek, mert ezek kockázatossága arányban van a mérsékelt hozamkilátásokkal. Az OTP árfolyamán azonban még sokat módosíthat a végtörlesztés eredménye és a hitelportfólió minőségének alakulása.

Est Media Rába tőzsde bét Mol részvénypiac
Kapcsolódó cikkek